Натискът за отстраняване на Силвия Великова от радиоефира е започнал 10 дни преди 13 септември. Това разкри в студиото на „120 минути” по БТВ бившият директор на програма „Хоризонт” на БНР Ивайло Савов.

Скандалът с опита за натиск върху Българското национално радио през седмицата напусна границите на страната. Програма „Хоризонт" спря безпрецедентно за 5 часа миналия петък. Ден по-рано съдебният журналист Силвия Великова беше „свалена от ресора си". Няколко часа по-късно - отново върната на работа. По нейни думи това се случило след обаждане от премиера. Натискът е бил оказван от генералния директор на БНР Светослав Костов в разговорите му със Савов.

Зад тези разговори са се криели някакви „предварително поети ангажименти, някаква зависимост, която пораждаше и страх, и паника”, смята Савов. Той обаче отрече да знае защо Силвия Великова е трябвало да бъде извън ефира до 13 септември. Според Савов неговото „пенсиониране е най-маловажното в цялата история”, защото вече е бил поел ангажимент да се оттегли след изборите.

Директорът на БНР Светослав Костов „трябва да разкаже тази история, защото тя е важна, за да се разбере как се случват нещата в българските медии”, смята Сaвов, според когото трябва да знаем дали това не се е превърнало в модел на управление на българските медии.

БНР има много белези в подобни конфликти за свободата на словото срещу „хора, решили да го подчинят”, които са като „маяци” за журналистите, заяви Савов, който е убеден, че на хората в журналистическата гилдия им е писнало, което е видно и от случилото се около отстраняването на Силвия Великова.

Трябва да се даде отговор на въпроса „кой”, за да се разкрие модела „кой”, убеден е Савов.