Улица „Малко Търново” е дълга едва 60 метра и въпреки това успява да събере в себе си много история. Старото име на уличката, свързващата жълтите павета и бул. „Княз Александър Дондуков”, е „Часовникова”. На мястото на сградата на държавните архиви е имало часовникова кула. Тя е премахната, а легенда гласи, че срещу кулата се е обявила гилдията на часовникарите, защото им взимала хляба.

През 40-те години на мястото на часовниковата кула арх. Асен Михайловски проектира офис сграда за италианска застрахователна компания „Асикурациони дженерали”. Преди 9-ти септември там се помещава Държавна сигурност. Именно на улица „Малко Търново” се намира „желязната врата”, през която се влиза в килиите на ДС. Там са разпитвани „съмнителните елементи”. Към момента килията е склад на Държавния архив.

Сега улица „Малко Търново” събира в 60-те си метра история, но и смесица от настилки, заведения, но без осветление.

Улицата ще бъде обновена безвъзмездно от строителната фирма  “BLD” по проект, изготвен отново безвъзмездно, от Atelier Serafimov Architects”.

Проектът предвижда ремонт на настилката, но със запазване на жълтите павета, както и стълбите с парапет. На уличката ще бъдат поставени кошчета, висящи лампи и тактилна маркировка за незрящите. В оптимален вариант, ремонтът ще започне през юни и до септември ще бъде завършен, съобщи Димитър Савов, управител на строителната фирма.