Нама случай на коронавирус в България. Засегнати са обаче страните около нас, за това се очаква съвсем скоро да има и потвърдени случаи в страната ни.

От Кризисния щаб заявиха, че няма положителни резултати при изследвати за коронавирус у нас. Вчера и при двете лаборатори, които обработват резултатите - във ВМА 19 от 19 проби са отрицателни, в Националната лаборатория 21 от 21 са отрицателни.

Днес ще бъде проведен и междулабораторен контрол където 3 от отрицателните проби на ВМА ще бъдат дадени за допълнителен контрол и преповтаряне в Националната лаборатория, и обратно 3 отрицателни от Националната лаборатория ще бъдат дадени за контрол във ВМА. Такъв контрол ще се прави през няколко дни, предаде БНТ.

Прави се еждневен мониторинг за това с какви китове се работи по света. От Кризисния щаб увериха, че работят с китове, които се използват в ЕС.

Днес продължават изследванията на всички проби, които ще постъпят в страната, както и на настанените в последната нощ.

При поява на положителна проба от Кризисния щаб ще уведомят веднага медиите, още в първите минути на тази новина.

Отборът на "Лудогорец" е изпълнил препоръките за съкращаване на престоя. С тях е бил изпратен хигиенист, епидемиолог, който е трябвало да съблюдава как се държи отбора и спазва ли мерките, които са начертани. През цялото време отборът е ползвал лични предпазни средства от висок клас. В хотела персоналът е бил минимизиран, наличният перосонал е носил предпазни средства и ръкавици. Футболистите не са напускали стаята извън подготовката и провеждането на срещата. Тази сутрин те се пристигнали в добро самочувствие и здраве. Взети са им проби по изискване на собственика и изпълнителния директор на клуба. След два дена щебъдат тествани на ново.