Започва голямото пътуване за празниците. Днес се очаква тежък трафик по магистралите и основните пътища на страната.

Заради четирите почивни дни около Великден стотици хиляди българи ще пътуват, както у нас, така и в чужбина.

Ремонти по “Тракия” и “Хемус” затрудняват обаче движението. За улеснение на интензивния предпразничен трафик в участъците с ремонт ще има две ленти за Бургас и за Варна и една за София.

Спират ТИР-овете в пиковите часове на четвъртък и на 29 април.

От 10 часа днес до 10 часа на Великден ще има две ленти за Бургас и за Варна и една за София в района на виадуктите, които се ремонтират на автомагистралите "Тракия" и "Хемус".

От 10 часа на Великден до 10 часа във вторник - 30 април пък в същите участъци ще има по две ленти за София и една за Бургас или Варна.

На АМ "Тракия" се ремонтира платното за Бургас на виадуктите - при 13-ти, 15-ти и 20-ти километър и над река Елшишка при 89-ти км.

За да избегнат ремонта над реката, шофьорите могат използват три алтернативни маршрути. Описанието им, както и карта на ремонтите са публикувани на сайта на Пътната агенция.

На АМ "Хемус", на територията на Софийска област, се ремонтират виадуктите при 19-ти, 36-ти, 37-ми и 51-ви километър и тръбата за София на тунел "Витиня".

В участъците с ремонт водачите да предвидят повече време за пътуване, или да използват алтернативни маршрути, съветват от АПИ.

Алтернативен маршрут на "Тракия" в посока Бургас е Подбалканският път I-6, а на "Хемус" в посока Монтана и Видин - проходът "Петрохан" и Искърското дефиле.

На 25 април от 16 до 20 часа се спира движението на камионите над 12 тона по автомагистралите и най-натоваренитe пътища. Забраната ще важи и в последния почивен ден 29 април (понеделник) от 14 до 20 часа.

Информация за актуалната пътна обстановка има на интернет страницата на Агенция "Пътна инфраструктура" и денонощно на тел. 0700 130 20.