Почетният консул на Молдова в България Веселин Чипев присъства на стилен прием по повод четвърт век от обявяването на независимостта на Молдова. Със заемането на поста си Чипев полага големи усилия за добрите отношения между Молдова и България.

Той е изключителено активен в работата си и допринася за сътрудничеството на двете държави в различни сфери. Често подпомага деца и ученици в тяхното развитие и талант.

Стилният прием повод националния празник на Република Молдова се проведе в Радисън Блу Гранд Хотел-София и бе даден от Н. Пр. г-н Штефан Горда, извънреден и пълномощен посланик на страната у нас, и неговата съпруга г-жа Лидия Горда. Преди 25 години - на 27 август 1991 г., депутатите в молдовския парламент приемат Декларацията за независимост, с което те изразяват желанието на народа си да живее свободно и демократично.

Оттогава на тази дата молдованите празнуват Деня на независимостта си.

„От 1991 г. насам Молдова определено напредна – в изграждането на нови демократични институции и нова образователна система; подобри се положението с правата на човека и основните свободи; медиите се радват на добро равнище на свобода.“ – каза Н. Пр. г-н Штефан Горда в своето приветствие към гостите.

И подчерта, че България е сред първите държави, признали независимостта на Република Молдова и сред първите страни членки, ратифицирали Cпоразумението за асоцииране с Европейския съюз.

Приема уважи и г-жа Даниела Везиева, заместник-министър на икономиката и председател на Междуправителствената българо-молдовска комисия за икономическо сътрудничество, която поздрави присъстващите за празника.

TrafficNews.bg