Баретите, които са обградили Стоян Зайков-Чане, не са стреляли по него, а са гърмяли предупредително. Издирваният за двойно убийство бивш затворник e открил огън, а след това сам е сложил край на живота си, въпреки призивите да се предаде.  Това стана ясно от думите на вътрешния министър Младен Маринов, който участва в брифинга след края на продължилата 20 дни операция по издирването на Чане. 
 
Зайков беше открит и обграден близо до  завода за рециклиране на акумулатори късно тази вечер, а малко след това беше намерен мъртъв с огнестрелна рана.
 
Беглецът е бил забелязан около 20 часа от граничен полицай, привлечен да участва в издирването, който е подал сигнал. Веднага на място са пристигнали баретите от спецотряда.  
 
"Знаете, че от 20 дена се издирва заподозрян за двойно убийство. Бяха установени къщи, от които е взимал храна. На база анализ предприехме действие за отвличане на внимание. Беше засечен в тази местност. В тази операция бяха използвани всички нововъведения, включително и фотокапани", каза още Маринов.

"Колегите са чули изстрел и на-вероятно лицето се е самоубило в следствие на заградителните действия. Случаят се поема от следовател. Благодаря на колегите, които 20 дни не се прибраха и бяха в гората денонощно. Благодаря и на гражданите, които 20 дни бяха под стрес. 

Нямаме данни някой да му е помагал. Това се потвърждава и от това, че в търсил храна по различни къщи. Информацията е, че е разполагал с оръжие. Имахме много информация и на базата на нея предприехме действията", добави МВР шефът.

"Имаше информация, че се укрива в гората. Той не е бил на едно място. Постепенно свивахме обръча. Трябва да установим къде е бил през това време. Ще назначим експертизи, за да се установи дали с това оръжие са извършени убийствата. Двете убийства са извършени от самоубилия се. Хората, които бяха изведени от Костенец, спокойно могат да се приберат", заяви шефът на софийската областна дирекция на МВР Николай Спасов.

При издирването на Зайков са били използвани похвати на Гранична полиция, с които се ловят мигранти на границата ни с Турция.

Според разследващите беглецът е бил изненадан от появата на баретите. Той вероятно е разбрал, че е забелязан, но е решил, че това е случаен минувач и затова не е сменил  скривалището си.   

Сагата с Чане започна на 9 май, когато беше застреляна неговата бивша приятелка и майка на сина му Милена Шишкова. 38-годишната фризьорка от два месеца живеела разделена със Стоян и упорито отказвала да се съберат отново. Докато струпаните в Костенец полицаи от всички подразделения на МВР претърстваха къщите в града и правеха хайки в околностите, на 14 май беше намерен застрелян Валентин Петров, братовчед и съсед на Зайков.

Ден преди да бъде убит 42-годишният мъж разговаря с екипа на TrafficNews и предупреди, че очаква Стоян да не се предаде жив на полицаите, което и се случи, но на двайсетия ден от издирването.

През това време паниката в Костенец и околните села растеше, а многобройните сигнали, че някой някъде е видял Зайков се оказваха фалшиви.

Преди броени дни полицейско куче надуши следите на издирвания убиец в разбита вила, което убеди полицията, че той е някъде в района. Така се стигна до развръзката късно в сряда, която сложи края на голямото търсене и на страха на местните хора. 

 

Първи снимки от мястото на престрелката с ЧанеМинистър Младен Маринов пътува към Долна баня, ще дава брифинг

Чане се самоуби след престрелка с полицията!Издирваният за две убийства бивш затворник засечен край Долна баня

Чане завел Милена на дискотека в Ихтиман, 5 дни преди убийството йЖители на Горна Василица спят със секири до главата заради страх от беглеца, виладжии искат полицията да им претърси имотите