Пловдивчанин поведе битка за видеонаблюдения на входа, в който живее, след като Комисията за защита на личните данни го обяви за незаконно.

Трима съседи са подали жалба, че домоуправителят е разположил камери на вход в ЖР Тракия, а достъп до записите имал само той. По думите им - нямало и обозначителни табели, че има видеозаписване. Освен това са изложени доводи, че те заснемат обществени територии и неограничен брой преминаващи лица.

Оказва се обаче, че монтирането на системата за видеонаблюдение е станало след събрание на входа и със 100% съгласие на живущите, както и 67% съгласие на хората от съседния вход. Били монтирани и табели, които да указват, че има камери. 

Две от записващите устройства били поставени навън пред входа - заснемащи зоната пред входа на блока и част от паркинга. Трета имало на терасата на домоуправителят, записваща пространството зад входа и част от прилежаща улица. Другите две са разположени в мазето на блока и заснемат коридорите.

Според Комисията за защита на личните данни външните три камери трябвало да бъдат премахнати, тъй като в обхвата на заснемане попадат обществени територии. Пловдивчанинът обаче повежда битка и в съда, за да осигури сигурността на блока. И това обаче не помага. 

Решението на събранието на етажната собственост гласи монтиране на видеонаблюдение на общите части. По смисъла на закона обаче пространството пред входа, обхващащо улици и паркинги не е такова.

Именно заради това категорично с решение на Административния съд в Пловдив е потвърдено решението на Комисията за защита на личните данни, а именно - камерите трябва да бъдат премахнати. 

Това на практика означава, че никой няма право да постави под наблюдение паркинга пред дома си, гаража си и входовете, ако земята, на която са изградени не е изрично частна. Ако пък е частна се иска разрешение от всички собственици на земята, което в повечето случаи значи редица домакинства с идеални части. 

На практика новите регламенти за защита на личните данни, позоваващи се на принципа на свеждане на данните до минимум, изключват почти възможността човек да извършва видеонаблюдение в района на кооперации, блокове и други тип недвижимо имущество.