Матурите за дванайсетокласниците тази година най-вероятно ще бъдат на 30 май и на 1 юни. Това заяви министърът на образованието Красимир Вълчев.

"Тоест да имаме 8-9 учебни дни, в които да се приключи учебната година за дванайсетокласниците", заяви още министърът.

„Все още не сме достигнали пика на заразата. Във всички страни ще има отместване на приемните кампания във всички висши училища. Готови сме да издадем и по-рано дипломите за дванайсетокласниците, така че няма да има проблем да приключим нормално учебната година“, заяви Вълчев.

„Със стартирането на обучението на електронната среда ние нямаме единна организация. Проведохме разговори, за да знаем кой до къде е достигнал, но става въпрос за много голям брой ученици. Използвам случая да благодаря както на родителите, така и на децата. Все още има трудности, много училища направиха усилие в подобряването на електронното обучение, но все още има такива, които трябва да го направят Това, което виждаме като обратна връзка е подобряване на организацията, въпреки че то не може да се случи във всеки един клас“, заяви министърът.

Поради тази причина няма да има и  единно отучване на края на годината.

„Към момента няма пречки матурите да не се проведат“, категоричен бе министърът.

Най-вероятно ще се предложи и отлагане на изпитите след седми клас, които в момента са планирани за 9 и 11 юни. Новите дати ще са 13 и 15 юни. По думите на Вълчев няма пречка да се проведе и външното оценяване след четвърти и десети клас.

„Това, което няма да може да се проведе, са националните кръгове на част от състезанията и олимпиадите. Проблемът е, че част от тях участват във формирането на балообразуването. Затова ще предложим най-вероятно да се вземат резултатите от областните кръгове при кандидатстването“, обясни министърът на образованието.

„Обсъждаме да има по-дълги летни занимални, както и повече групи в детските градини. Причината е, че повечето родители вече няма да имат отпуски. В момента и възпитателите там не са ангажирани с електронно обучение, така че няма да има проблем.

При ВУЗ-овете също е имало проблем с електронното обучение, като става въпрос са практическите занимания. Решенията за отучване зависят от тях заради тяхната автономност.

„Същото се отнася и за професионалните гимназии. Те ще провеждат практическо обучение след вдигането на карантината“, заяви министърът.

„Материалът за изпитите е възможно малко да се редуцира, ще направим анкетиране в различни училища. Най-вероятно няма да бъде включен част от материала от последния срок“, коментира Вълчев.