„Радвам се, че депутатските заплати ще се даряват, а не просто да се замразят. Парите ще отиват по сметките на здравното министерство, а оттам за медиците, за техните облека, за тестове, за всички, които имат нужда. Това за мен беше по-правилното решение отколкото просто да останат в бюджета”. Това коментира председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ пред Нова телевизия.

Решението за депутатските заплати беше взето вчера след повече от 14 часа дебати в НС.

„Депутатите имат по-сериозни заплати и не са останали без някой заделен лев, за да могат да посрещнат нуждите си за тези 2 месеца, колегите го възприемат като жест на солидарност”, коментира Стоянова.

Тя обясни, че обикновено, когато се вземе решение за заплатите на депутатите, те са свързани по определен нормативен начин със заплатите на цялата съдебна система, на президента, на премиера, министрите и шефовете на агенции.

„Този път взехме решението по малко по-различен начин. Казахме, че даряваме заплатите, а не спираме тяхното начисляване и изплащане, защото ако го бяхме направили, всички тези, които изброих, също трябваше да бъдат засегнати”, обясни Менда Стоянова.  

По думите й това е акт, който всеки за себе си може да вземе – в това число и президента, и магистратите.

Относно мярката 60/40, с която да бъде подкрепен бизнесът по време на извънредното положение, Стоянова смята, че позициите дори на работодателите са различни – едни я смятат за добра, други – не.

„Това беше хубава стъпка. Тази мярка по принцип няма как да бъде използвана от всички видове бизнеси. Тя е насочена към онзи бизнес, който е намалил своите обороти – бизнес, който работи за износ”, обясни председателят на бюджетната комисия.  „Искаме колкото се може повече фирми да се възползват от тази мярка”.

Стоянова коментира и предложението да може да се тегли дълг от МВФ. „Това е една опция, която трябва да имаме”, смята председателят на бюджетната комисия.

„Това е опция, това не значи, че отиваме там. В този момент едно финансиране от МВФ не е свързано с лошата икономическа ситуация в резултат на дългогодишна неправилна политика. Това е просто още една възможност за ликвидност. Проблемът е в самото споменаване на МВФ, особено от устата на г-н Гечев. Целта беше чисто политическа. Надявам се да се финансираме от другите опции”, каза Менда Стоянова.

Тя отхвърли обвиненията, че хазната е празна.

„Категорично не съм съгласна с г-н президента. Това беше повторено и няколко пъти от Корнелия Нинова в НС. На 31 март, когато излиза отчетът за тримесечието, бюджетът на България е на излишък с 1,2 милиарда”, каза Стоянова. Тя обясни, че поради ситуацията с COVID-19 и извънредното положение в света, се очаква спад на приходите в хазната.

„Даже доста консервативно е оценен този спад на приходите - 2,4 милиарда до края на годината. Този спад плюс допълнителните разходи, които трябва да се направят във връзка с епидемията, водят до евентуален дефицит от 3,5 милиарда”, поясни тя.

Относно идеите, които бяха дадени, като тази на Веселин Марешки например, който предложи 20 милиарда да бъде размерът на заема, който да вземе правителството, както и предложението на Корнелия Нинова, която поиска парите за модернизация на армията да бъдат пренасочени за страдащите сектори, Менда Стоянова ги отхвърли.

„Всички тези политици имаха вчера една цел – да внушават техните идеи на техните избиратели. Тези изказвания нямат друга логика освен популизъм и политически цели”, каза тя.

По думите й опозицията нямат информация, нямат необходимите данни, за да направи изчисления. Освен това прогнози не могат да се правят и то не само за България, а и за Европа и света.

„Имаме изключително нисък процент на дълга, на второ място сме в Европа”, коментира Стоянова. „Дългова спирала е много силно казано. Опцията от 10 милиарда евро дълг, към момента сме разписали 4,2 милиарда, които са ясни за какво са. Другите са просто опция”, каза Менда Стоянова.