Всички медицински сестри от Централната реанимация на болница "Токуда" заедно със старшата сестра са подали колективна оставка днес, съобщиха от Центъра за защита на правата в здравеопазването.

"Излекуване на ЗдравеОпасната система е възможно само с крайни мерки, които сестрите от "Токуда" НЕ се страхуват да предприемат. Протестите на медицинските сестри, информационната им кампания за гражданите в столицата и колективните оставки са ефективните протестни действия на здравните работници, които възраждат идеята у българина, че той има права, достойнство и смелост, които не могат да му бъдат отнети", се казва в съобщението.

Въпреки по-високата заплата в "Токуда", сестрите подават оставка заради пренатоварване и работа на длъжност и половина. Възнаграждението не се равнява на две минимални възнаграждения, затова според медиците не е редно те да извършват няколко длъжности за тази една заплата.

В началото на август медицинската сестра Мая Илиева беше дисциплинарно уволнена от болница "Токуда". Тя беше инициатор на протестите на медицинските специалисти. Илиева заяви, че ще потърси правата си в съда, защото по думите й, тя е уволнена неправомерна, заради протестите и синдикалната й дейност.

Сестри, лаборанти, акушерки и фелдшери от цялата страна искат стартово възнаграждение от две минимални работни заплати и по-добри условия на труд. След поредица от протести през месец април правителството отпусна 50 млн. лв., които да бъдат използвани за повишаване на заплатите в сектора, но недоволството на медицинските сестри не стихна. Според здравните работници увеличението на възнагражденията им е било символично.