Медсестри от цялата страна се събират в 15:00 ч. пред Народното събрание на поредния протест, който ще получи подкрепа и от други гилдии.

Медицинските работници искат в колективния трудов договор да се запише минимална стартова заплата не по-малка от две минимални работни заплати за страната (1120 лева). Сестрите протестират и за по- високо заплащане на нощните им дежурства, както на работата в реанимация и при тежки условия.

 Mедиците възобновяват протестите си след уволнението на една от лидерките им Мая Илиева. Илиева беше дисциплинарно уволнена от болница „Аджибадем Сити Клиник МБАЛ Токуда” в София. Според нея причината е, че е станала неудобна и е предизвикала проверки в болницата. Работодателят й обаче твърди, че не е спазвала задълженията си.

Митингът ще е за промяна в законодателството, както и за алармиране на обществеността за безобразията, които се извършват в болниците, вследствие на сега действащата здравеопасна система в България, пишат организаторите.

В подкрепа на протеста ще присъстват, пациентски организации, част от магистър-фармацевти и лекари-специализанти, Съюз на артистите в България, Синдикална Федерация на служителите в МВР/СФСМВР/ и други синдикати и организации от страната.

От полицейския синдикат заявяват, че подкрепят справедливите искания на медицинските специалисти. Те смятат, че ниското допълнително заплащане за нощен труд на хора, които спасяват човешки животи е не само недостойно, но и граничещо с унижението.

„Идентично е възнаграждението и на българските полицаи и пожарникари, което поставя за пореден път под съмнение, доколко сектор „Сигурност“ и работещите в него са приоритет за правителството на Република България“, се посочва още в позицията на СФСМВР.