Линейка влезе в ромската махала на Брестовица, видя репортер на TrafficNews. Тя обиколи няколко адреса, като местните предполагат, че събират контактни лица със заболелите и ги тестват. Мъж с маска бе изведен от една от къщите и качена в колата на Бърза помощ.

Припомняме, че полиция влезе в селото тази сутрин. Текат проверки по къщите, дали карантинираните спазват предписанията на РЗИ, както и за спазването на противоепидемичните мерки. Самата обстановка в махалата е спокойна.

Жандармерия влезе в ромската махала на Брестовица, жителите притеснениКъм момента КПП-та не са изградени

В същото време местните все още говорят за починалия си съсед. Той се казва Ангел Ангелов и бил много добър саксофонист.

„До последно работеше на нивата. Имаше рак на дебелото черво. Синът му е на гурбет в Германия", каза местен ромски лидер. По думите му миналата година Ангел прекарал пневмония, имал и сърдечни проблеми.

„В махалата спазваме инструкциите. Хората, които са болни, не са от чужбина. Те работеха по къра. Брестовица е за пример, имаме дисциплина и се отнасяме сериозно към проблема”, каза Милчо. Той добави, че роднината му Ангел ще бъде погребан без присъствието на близки и приятели.

Местните описвят Ангел като изключително талантлив и духовит. 

"Беше душата на компанията. С него не можеш да скучаеш и 10 секунди. Ходеше на турнета из цяла България. Имаше истории всякакви", разказват те. Хорта са наплашени, тъй като нямат никаква информация кои са заразените и къде живеят.

"Не е ли по-добре, да ни кажат кои са болните, за да знаем, че трябва да се пазим от тях, макар да са изолирани?", питат те.

„Усложнена е ситуацията в село Брестовица с това огнище, което се появи в ромския квартал. Миналата седмица имаше един случай. За няколко дни те станаха 13. Взети са всички адекватни мерки от районната дирекция на полицията. Днес пристигнаха и автомобили на жандармерията. След проведено заседание на общинския кризисен щаб вчера, е взето решение да се дезинфекцира ромския квартал. Пръскат се тротоарите, машините за кафе, около домовете на хората, входните врати . Утре на територията на ромската махала на село Брестовица тези действия ще бъдат извършвани от фирма”, каза пред наш репортер кмета на Брестовица - Любен Радев.

Хората в село Брестовица са спокойни и казват, че нямат никакви притеснения. Според тях към този момент са взети всички необходими мерки по повод заразените с коронавируса. Казват, че това не са първите жители, които се прибират от чужбина в Брестовица.

„Има много международни шофьори, които си дойдоха в България. Те си изкараха карантината и незнам защо е цялата тази паника” разказа пред TrafficNews Даниела, продавач в магазин за цигари и алкохол.

Коли на Жандармерията са позиционирани в населеното място. Все още има изходи, които не са завардени от униформени, макар, че полицията обикаля из селото.