В началото на март 2016-а започва една благотворителна инициатива за събиране на дрехи, които да отидат при нуждаещите се. Кампанията е на Българския червен кръст, съвместно с фирма "Хюманита".

До тук всичко прекрасно. Кампанията работи успешно вече три години и в нея се включват хора от цялата страна. Оказва се, обаче, че има и проблеми.

Снимки на препълнени контейнери за текстил в София се появиха в социалните мрежи. Граждани сигнализират, че даренията преливат, но никой не идва, за да ги събере. Проблемът в столицата се оказва масов.

По проект събраните продукти периодично се събират и се извозват до специализирана фабрика за сортиране, където при необходимост се преработват или се подготвят за повторно оползотворяване. Тези, които са годни за употреба, отиват в специално създаден кризисен резерв за подпомагане от БЧК на пострадали при бедствия, аварии и кризи.

Наш екип се свърза с Българският червен кръст, за да попита: Защо контейнерите преливат, извозват ли се дрехите изобщо и на какво точно се дължи проблемът в столицата.

От там ни обясниха, че и преди са получавали подобни сигнали от различни места в София, но с логистиката се занимава въпросната фирма, с която работят по кампанията. Извозване на отпадъци се осъществява абсолютно всеки понеделник, категорични бяха от БЧК, а в извънредни случаи "Хюманита" превозва дарения и в други дни от седмицата.

От Българския червен кръст ни обясниха също така, че именно поради тази причина на самите контейнери е оставен телефон, на който гражданите могат да сигнализират при точно такива ситуации.

Едно от основните опасения на столичани е, че при подобни ситуации натрупаните торби с дрехи, предназначени за даряване, реално се преравят от бездомници и хора от ромски произход и не достигат крайната си цел - нуждаещите се.

Цял ден вчера наш екип се опитва да се свърже с фирмата, занимаваща се с извозването на даренията. От "Хюманита" ни обещаха, че ще се свържат с нас, за да отговорят на всички наши въпроси, но впоследствие не получихме обаждане. Освен това спряха да отговарят и на посочения от тях телефонен номер.