Австралия призова за международно разследване, което да установи произхода на коронавируса. Острата реакция на Пекин не закъсня, след като преди време външният министър на страната съобщи в телевизионно предаване, че подкрепя идеята за подобни действия.

Веднага след това посланикът на Китай в Австрания Чен Джинги коментира пред Australian Financial Review "Може би обикновения китайски народ се пита: Защо пък трябва да пием австралийско вино или пък да ядем австралийско телешко?", намеквайки, че именно обикновения народ трябва да пристъпи към бойкот.

Наказателната акция изглежда вече тече с пълна сила. На 12 май Китай спря вноса от четири големи кланици от държавата континент. Пет дни по-късно удари и вноса на ечемик, като наложи с 80% по-ниска изкупна цена. Властите обявиха, че това са мерки срещу дъмпинга. Междувременно Австралия е изправена пред евентуална рецесия, заради кризата с коронавируса. Това означава, че икономическите отношения между двете държави са по-важни от всякога, пише CNN.

Националните медии в Китай вече разпространяват информацията, че добрите отношения с Австралия се разпадат.

„Трудно е да виждаш, че липсва всякакъв опит за дискусия. Иначе много бързо бихме могли да възстановим доверието и приятелството”, коментира старшият сътрудник в Института Лоуи Ричард Макгрегър.

Експертите по света смятат, че Австралия е изправена пред предизвикателство. Тя ще трябва да докаже, че демократична държава, с близки отношения до авторитарен Пекин, все пак може да развие самостоятелна международна политика, въпреки критиките на Комунистическата партия.

От десетилетия насам Канбера развива търговски отношения с Китай, както и постоянни връзки със САЩ в областта на сигурността. По-голямата част от износа се състои от желязна руда, въглища, злато и вълна, а вносът – от различни стоки за потребителите и техника.