Кипърският бизнесмен Димитракис Пирилис, прегазил и убил крадец край Пловдив, излиза от ареста. Апелативният съд в Пловдив, отмени определението на Окръжния съд, с което Пирилис бе оставен зад решетките, и определи парична гаранция от 10 000 лева. Прецедент бе, че днес прокурорът по делото Светлозар Лазаров също поиска по-лека мярка подобно на адвокатите на кипърския бизнесмен. 

"Бих искал да изразя дълбокото си съжаление за случилото се. Никога не съм желал нещо подобно да се случи. Чувствам се близо до унищожението. Обичам ромите, уважавам ги. Дори жената, с която съжителствам, е от ромски произход, а починалото момче й е роднина". Това заяви в Апелативния съд Пирилис по време на днешното обжалване.

Сърцераздирателно, той помоли съдиите да го пуснат под домашен арест или да му наложат по-лека мярка и дори заплака. Обясни, че до края на май трябва да декларира животните си. Пропускайки този срок, ще загуби голяма сума пари. А няма кой да му помогне. „Отново подчертавам, че не съм направил нещо умишлено. Няма да се изморя да повтарям колко много съжалявам”, каза кипърецът.

Защитниците му Константин Давчев и Съби Узунов отново подчертаха, че бизнесменът живее в България повече от 17 години и няма данни той да се укрие или да извърши друго престъпление. „Той е бизнесмен. Развива бизнес у нас дълги години. Според вас, ще затрие ли така, с лека ръка това, което е градил с много любов и труд. Гледа над 600 животни и обработва хиляди декари. Дава хляб на над 40 работници. В момента няма кой да им плати заплатите, тъй като само той има достъп до банковите сметки. Към момента е повдигнато много тежко обвинение, но тепърва предстоят разпити и събиране на нови доказателства. Ако трябва, може да се направи и следствен експеримент и така може да се измени обвинението, тъй като до момента са взети само отежняващите вината обстоятелства”, заяви Давчев.

Безпрецедентно прокурорът бе съгласен с изложението на двамата защитници и също поиска по-лека мярка за неотклонение, тъй като тя ще бъде адекватна спрямо ситуацията. Държавното обвинение подчерта, че в хода на разследването най-вероятно правната квалификация ще бъде променена, а обвинението ще бъде преквалифицирано в непродумишлено деяние - убийство по непредпазливост.

„Искам само по-лека мярка, за да си гледам животните във фермата”, бяха последните думи на Димитракис.

След кратко заседание съдът реши да освободи Пирилис срещу парична гаранция от 10 000 лева. Според магистратите бизнесменът няма да се укрие или да извърши друго престъпление. Председателят на съдебния състав посочи, че предстои разследващите органи да проверят всички обстоятелства, но към този момент има разколебаване по отношение на правната квалификация на деянието, като е много възможно в престъплението да няма умисъл.    

Хора от Пловдивско се обединяват в подкрепа на кипъреца, убил крадец в имота сиКоментиращите искат законодателни промени, които да гарантират неприкосновеността на частната собственост

Бизнесменът, прегазил крадец в имота си: Нищо не съм направил, имам много неща да кажа!Адвокатите на Димитракис Пирилис поискаха отсрочка да се запознаят с материалите по делото

Фатално! Кипърец блъсна и прегази три пъти ром крадец край ПловдивСрещу него ще бъде повдигнато обвинение за предумишлено убийство