Повдигнати са обвинения на всичките осем задържани от групата за ало-измами в град Левски, съобщи говорителят на Специализираната прокуратура прокурор Сийка Милева.

Ало бандата беше мзаловена на 30 август, когато полиция и жандармерия нахлуха рано сутринта в града. Тартори на групата са Димитър Серафимов-Келеша и неговият син Васил. Ролята на въртачи, които са звъняли на жертвие са изпълнявали Атанас Димитров Майтапа, Янаки Янакиев- Зубето, Атанас Атанасов- Зума, Васил Атанасов-Инчхай и Сергей Янакиев-Гаргата. Всеки от тях има дълъг опит как да лъже хората от другата страна на слушалката, вероятно са гастролирали и в Румъния, която се ползва като база от родните ало измамници. 

Осмият човек от групата на Келеша е муле от София, където са извършени и повечето удари на разбитата банда. Неговата роля е да прибира парите от уговорените места, където жертвите ги оставят. Той е задържан два дни преди акцията в Левски, научи TrafficNews.
 
"Тези хора нямат нито един ден трудов и осигурителен стаж, въпреки това са демонстрирали добър начин на живот", коментира прокурор Милева. 

При обиските са открити множество мобилни телефони и SIM карти, включително румънски, както и голяма парична сума и различни ценности. Членовете са групата са проявили особена изобретателност, защото много от картите са били скрити в дистанционно за телевизор, а телефони били укривани в тухли. При едно от претърсванията полицаите са открили в дупка, прокопана в зимника, множество златни монети и накити. Намерени са и осем луксозни автомобила. 

Групата е действала от 2018 година. Членовете й са звънели от Румъния основно на пенсионери и младежи, току-що навършили 18 години в София. Бандата е действала по схемата за съдействие на полицията. Жертвите били мамени, че трябва да дадат всички ценности и пари на мнимия полицай, за да се предотврати телефонна измама. 

"Нито един от осемте обвиняеми няма ден трудов стаж, но въпреки това те са водили висок стандарт на живот", каза прокурор Милева.

Ежедневните разходи на един член на групата се равнявали на една минимална пенсия. От прокуратурата са разпоредили данъчни ревизии и проверки на ДНСК дали жилищата на обвинените и строителните книжа, с които са построени, са законни. 

Прокурор Милева посочи, че единият от заподозрените се е представял във фейсбук с името Васко Богатия. Става въпрос за сина на Келеша - Васил Серафимов.

Хора от всички нива на бандата са били заловени, каза Златка Падинкова, шеф на дирекцията, която се занимава с измами в националната полиция. Тя посочи, че едно от мулетата било наето по обява за работа в куриерска фирма. Обещано му било 10% от сумата, която пренася от една място до друго.

Зам.-директорът на националната полиция Николай Хаджиев каза, че за първите седем месеца на тази година в сравнение с миналата телефонните измами са намалели с 33%. Подобрила се и разкриваемостта им.

Анализът на жертвите показва, че те се предимно възрастни хора и живеят отдалечено или напълно откъснато от своите близки, подчерта наблюдаващият прокурор по делото Евгения Деянова.