Създаването на държавна бензиностанция е поредна стъпка, а не хвърляне в неясното. Тези, които коментират е добре да прочетат добре законопроекта, така министърът на икономиката Емил Караниколов коментира критиката на президента Румен Радев относно създаването на държавни бензиностанции.

Министърът бе категоричен, че новото начинание ще доведе до повече качество на крайния продукт, както и по-ниски цени.

„Ние ще сме на търговски принцип, така както всички останали на пазара, но с ясно обосноваване защо при нас цените са такива. Виждате по времето на пандемията – навсякъде цените падат, а при нас няма разлика 14 дни, след това цените започват да се повишават и при нас също следва покачване на цените“, коментира Караниколов в ефира на БТВ.

„Държавата със 100 бензиностанции няма да е най-големия играч, но цените ще бъдат с реални стойности. Това ще е контролът“, заяви министърът.

"Ще изградим и мрежа за зареждане на електрическите автомобили. Ако България не покаже, че иска да изгражда такава инфраструктура, то автомобилните компании няма да имат стимул за инвестиции", добави Караниколов. 

Той отново посочи, че одобрява мярката за намаляване на ДДС за хотелиерите и ресторантьорите, но в случай, че е временна. 

"Одобрявам, защото този сектор пострада много. В извънредна ситуация сме, секторът беше спрял, ще има проблеми да завърти колелото. Да видим какъв ще е ефектът, те поеха ангажименти – да изсветлят сектора и вдигнат минималните заплати", обясни министър Емил Караниколов.

"По-ниското ДДС не значи по ниски цени в ресторантите", уточни Караниколов.

"Ще получим 15 млрд. евро от ЕС заради пандемията. Парите ще бъдат безвъзмездни, но по проекти. Имаме задължения по "Зелената сделка" и сближаването на доставките", допълни още министърът на икономиката.