Шоковите цени от над 20 лева за килограм от тръпчивия корен джинджифил вече са в миналото. Цената на полезната храна и подправка се върнаха на предкризисните си нива от около 7 лева за килограм.

Подобен сценарий се разиграва и с лимоните, които все още запазват цена от около 1 лева повече, но сезонът при тях не е за подценяване. Докато киселите плодове се намираха за около 2,5 лв за килограм през зимата, днес цената им е 3,5 лв. Все пак е далеч от няколко седмичния бум от 5 лева килото.

Яйцата, които имаха обичайния скоро в дните преди и около Великден, също се върнаха на обичайните си цени от около 19-20 ст. за размер „Л“, а през последните дни дори паднаха до 17 ст.

Последната седмица за първи път от близо 40 дни имаше намаление на т.н. потребителска кошница, която съставлява числово изражение на основните храни за домакинството. От 88 лева, тя поевтиня до 84 лв. Значи ли това, че пазаруването вече не е засегнато от COVID-19? Категорично не. За сравнение –  на 16 март кошницата е била 80 лева, а средно през 2019 е струвала 73 лева.

Това означава, че средно в магазина оставаме с повече от 10 лева повече. Доходите обаче не са се увеличили, напротив – част от домакинствата са със силно намален бюджет и на фона на поскъпналия живот, резултира в силно намалена покупателна способност.

Най-много поскъпване има в плодовете и зеленчуците, като чесънът например е още един пример за поскъпнали стоки. Независимо от това през последните 10 дни се регистрира сериозен спад в някой от сезонните плодове и зеленчуци като ягодите, които от 6,50 за килограм паднаха под 4 лева на едро. Домати и краставици също поевтиняха.

През последните дни чувствителна разлика в цените на основните хранително продукти няма. Пилешкото е поскъпнало до 4,07 за кг на едро, а свинското леко е поевтиняло до 9,67 лв.

Като цяло обаче през периода на извънредното положение са поскъпнали стоки като захарта – с около 15 стотинки на кг, фасула с около 50 ст на кг, 10 ст за кг брашно, кашкавалът с около 1 лев за кг и др.