Колко струва да изпратиш ученик на училище? Някои родители се надяват да се справят с 500 лева, други са на мнение, че като теглят чертата, сметката няма да е по-малко от хилядарка, ако добавят към нея дрехите, екипа по физическо и обувките.  

Много хора са принудени да прибегнат до бързи кредити, за да се справят с харча.

А мнозина се чудят защо трябва да отделят почти една минимална заплата за учебници и пособия, голяма част от които децата може и изобщо да не отворят, като много по-лесно, по-евтино, пък и по-приятно за подрастващите ще е да им купят таблет. Защо учителите изискват куп читанки, атласи и антологии, вместо да разрешат на децата да използват по-активно интернет, коментират в социалните мрежи.

В седмицата преди първия учебен ден най-активни са майките и бащите на малките ученици от първи до четвърти клас. В началното училище родителските срещи вече са минали и е ясно какво ще се изисква от малчуганите.

„Първокласниците се подготвят по-рано. От една страна това се дължи на вълнението на цялото семейство, че детето им ще прекрачи училищния праг за първи път, а от друга – родителите отдавна са получили списъците с всичко необходимо.

По-големите ученици обаче обикновено чакат последния момент. А 16 септември ще е най-натовареният ни ден”, заяви пред TrafficNews Теодора Йорданова, управител на една от големите книжни борси в Пловдив.

Тетрадките с тесни и широки редове в зависимост от хартията, формата и броя на листовете, са от 25 до 80 стотинки. Между 2.50 лв. и 7.50 лв. вървят най-масовите комплекти от 12 цвята моливи. Фулмастрите са от 3 лв. до 8.50 лв., водните бои - от 3.90 до 10.20 лева. От 50 стотинки до 3 лева струват химикалките.

Средно около 60 лева излиза комплектът с най-необходимото за първолаците, който включва тетрадки, бои, моливи, фулмастри, блокче за рисуване, маслени пастели, пластилин и дъска за него, чашка, четка за рисуване, линия и ножичка със заоблен връх. В последните години повечето уличища изискват и постелка за чин за часовете по изобразително изкуство. В тази цена обаче не влизат несесер и раница, за които трябва да добавим още между 70 и 110 лева.

„Ние сме заложили само на една марка раници, която е испанска. Цената е 69 лева и не е променена от миналата година. Предлагаме тези раници, тъй като са с ортопедичен гръб и са подходящи и за по-малки ученици”, обясни Йорданова. Изключително важно за раницата на първолаците е тя да е стабилна и с дебели презрамки. Много родители залагат и на моделите с колелца.

Дарина ще бъде в четвърти клас и баба й е разрешила сама да си вземе необходимите тетрадки, за които момичето има списък на телефона, даден от класната й.  По някои предмети се изисква да пишеш на тетрадка голям формат от 60 или 80 листа, за други може и на малка, от 40 листа. Сметката за първия срок само за това перо излиза 25 лева. Отделно са нужни химикалки, моливи, блокче, боички, транспортири, пергели и т.н., и т.н. „Вземете си химикал с гумичка, която трие написаното. Струва 5 лева, а в някои училища задължително го изискват”, препоръчва продавачката в софийска книжарница. 

Макар че малките ученици получават учебниците безплатно, родителите им не са застраховани от неприятни изненади.

Като например помагалото с тетрадка и CD по английски език, което се изисква за най-малките.

„За „Super Minds” ни събират в училище по 50 лева! Какво толкова ще научи от това издание първокласникът, който гледа предимно картинките?”, чудят се родителите на малкия Мартин. И споделят, че в други училища за издание на британските университети са искали по 80 лв. Най-солено обаче излиза на родителите на Алекс, който учи в частно училище, а само за учебника и тетрадката на „Британика” са платили 160 лева!

Проверка на TrafficNews в борсите за учебници показа, че за двете части на „Super Minds” общата цена е по-малко от 30 лева. Чудно, за какво отиват останалите пари, още повече, че при заявка за големи количества всеки търговец е готов да даде отстъпка? Родителите, упълномощени да събират парите на класа, вероятно имат своето обяснение.

Още по-сериозни са харчовете за ученици от пети клас нагоре, макар че до 7-ми учебниците все още са безплатни. Там обаче към всеки учебник има между едно и четири помагала, които учителите изискват. Търсят се и допълнителни сборници със задачи, както и книжки с тестове за външно оценяване.

„Сега купуваме основните неща, но след родителската среща в първата учебна седмица ще стане ясно какво допълнително изискват учителите”, казаха пред TrafficNews родители, които пазаруват в подлеза на НДК.

„Много хора предпочитат употребяваните учебници, които децата са върнали след края на учебната година. Такъв комплект излиза с 30% по-евтино”, казва  Неджибе Кукударева, управител на борса за нови и употребявани учебници в София.

От тази възможност обаче не могат да се възползват всички. „Учебниците за осми клас са сменени през 2017 г. и там можеш да си купиш употребявани. За 9-ти са от 2018 г. и също има опция. Но за 10-ти клас са от тази година и старите са невалидни. За 11-ти и 12-ти клас новите издания ще излязат съответно пред 2020-а и 2021 г.”, казва Кукударева.

Много от учебниците и помагалата, които са втора употреба, изглеждат съвсем нови и навярно изобщо не са отваряни през учебната година. „Часът едва стига за основния материал, изобщо не ни остава време за допълнителни задачи. Но госпожата изисква да имаме всичко, което ни е дала по списък”, разказват гимназисти.

По думите на Кукударева, един комплект с нови учебници излиза около 200 лева.  Но много родители, които идвали в магазина да направят справка за цените, твърдели, че в училище са им поискали двойно повече.

 „Събират ни по 450 лева за комплект учебници”, казват пред TrafficNews Мишо и Валентин, които ще са в девети клас в различни езикови гимназии в София. В книжарницата са дошли  да си купят бележници, лични карти, подвързии.

Мария пък разглежда учебниците за 10-ти клас и се чуди от кой да спести. Взема историята, защото госпожата държала уроците да са по учебника, а не по информация в интернет.

Физиката обаче я оставя. „Господинът нас не ни изисква в час, пък да не говорим за учебниците”, казва момичето.