Днес ще бъдат изплатени допълнителните възнаграждения на медиците, които са на първа линия в борбата с коронавируса. Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на извънреден брифинг.

„Днес ще преведем поетия ангажимент от премиера всички медицински кадри, които са участвали на първа линия, да получат чисто допълнително възнаграждение от 1000 лева, което означава, че те ще получат 1500 лева – като в това влиза данъкът. Това възнаграждение ще получат 1700 души в 34 болници в страната.  Когато в една болница има до 5 случая – тогава 40 души получават допълнително възнаграждение и така - зависи от бройката, сумата се увеличава“, това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

„Не само медици ще получат тези допълнителни възнаграждения, а и лаборанти, както и служителите, които са на входовете на отделенията и лечебните заведения. В това число не се включват хора от общата администрация, а само специализираната такава“, коментира Ананиев.

Днес ще бъде предложен и договор с китайски фармацевтични компании за закупване на лекарства, които към момента е доказано, че дават положителен ефект върху болните от коронавирус.

Медицинският съвет обяви нова информация, свързана с COVID-19 по време на извънреден брифинг.

„Действахме при изключителен режим на работа, при който обикновено не работим. За няколко дни свършихме работа за месеци. Успяхме да създадем нов продукт, който да запази здравето ни. Напълно сме удовлетворени от нашата работа и се радваме, че това което създадохме, ще бъде прието в такъв мащаб“, заяви проф. Коста Костов, председател на експертния медицински съвет.

Медицинският съвет се обединява около становището, че взетите мерки от правителството са наложителни. Според тях диагнозата се основава резултатите от PSR-тестове, а за пълнотата може да се използват и бързи лабораторни тестове. Според съвета се налага да бъдат създадени и алгоритми за лечението на населението“, заяви още той.