Тя е на 28. Казва се Даниела Амброс и живее в Молдова. В България е от 4 месеца, но не по свое желание. Тук е заради невръстната си дъщеря, която иска да прибере у дома си. Бащата на момичето Тодор Тодоров обаче е против и прави всичко възможно да ги спре. Отчаяната Даниела потърси Trafficnews за помощ.

Историята й започва преди 3 години като хубава приказка, за да се превърне в кошмар. През 2016 г. се запознава с Тодор в Молдова. Тогава 48-годишният българин често пътува, защото има бизнес с кучета в Украйна. Малко след като се запознават Даниела се съгласява да работи за него като преводач от руски на румънски. Тодор е нежен, внимателен и галантен. Влюбват се. Даниела вече има едно дете на 6 години, а Тодор й казва, че е разведен и също има две деца.

„Тогава ми обясняваше, че той е сам, а децата му са големи и живеят с бившата му съпруга. Две години и половина имахме много хубави отношения, живеехме като истинско семейство. Макар той да пътуваше постоянно между Украйна и България, винаги отсядаше в дома ми. Когато забременях, всичко се промени. Той не искаше дете, беше категорично против. Аз исках да го убедя, че сама ще се грижа за бебето. Винаги съм мечтаела да отгледам дъщеря”, връща лентата назад симпатичната блондинка.

След свадата заради бъдещето бебе ядосаният Тодор си събрал багажа и се прибрал в България. Няколко месеца по-късно чрез социалната мрежа Даниела разбрала, че Тодор никога не се е развеждал и живее щастливо с жена си и двете си деца в България.

Молдовката ще трябва да преглътне още един шамар – мъжът, в когото била влюбена, си имал любовница и в Украйна, която му праща подканващи голи снимки по вайбъра. Така разбрала, че е била просто транзитна спирка за Тодор. Въпреки това след раздялата се надявала да запазят нормални отношения заради общото им дете. 

„Преди три месеца той ме излъга. Взе детето ни уж, за да й направи българско гражданство и после да я върне обратно. Щом пресече границата на България обаче изключи телефона си. Преди това ми каза, че повече няма да видя детето. И да не я търся, защото той ще я крие“.

Молдовката наистина повече от три месеца не видяла дъщеря си София, която вече е на година и шест месеца.

Когато Тодор най-накрая й позволил да я види, шокът за Даниела бил още по-голям, защото момичето не разпознало майка си. Наричало я „леля“. После ще разбере, че съпругата на Тодор се държала като майка на момичето.

При предишния си престой у нас Даниела успяла да се срещне общо два пъти с дъщеря си благодарение на социалните служби. 

После се върнала в Молдова, за да събере нужните документи, с които да докаже правата си върху детето. Завела и дело за отвличане заради начина, по който Тодор се опитал да скрие дъщеря им в продължение на месеци.

След повторното си завръщане успяла да вземе дъщеря си и заедно с по-големия й син вече четвърти месец живеят в чужд за тях български град, който тя не желае да оповестяваме. Близките й и изпращат средства, за да се изхранват и да води дела. Съдебната битка за правата на детето е започнала, но процедурата е тромава и обещава да отнеме много време.

„Аз и моите деца станахме жертви на психично неуравновесен човек- моя бивш законен съпруг. Той ми отмъщава“, заявява съкрушената жена.

 TrafficNews потърси Тодор Тодоров, за да чуе и неговата гледна точка. Мъжът живее в София има и къща в село до Елин Пелин. Попитахме го има ли начин да се разберат с Даниела. И защо не е съгласен, докато тече съдебният спор детето да се върне с майка си в Молдова? Тодор обаче е категоричен, че докато текат делата детето трябва да бъде в България.

„ И аз искам да съм цар, но не съм. Нейните думи са срещу моите думи…“, упорства мъжът, който настоява, че малката София трябва да остане при него.

Потърсихме мнението и на адвокат за казуса на двамата родители. Според Димитър Марковски решаваща роля за решението на проблема има Министерството на правосъдието. Той смята, че докато траят дългите процедури по делата детето трябва да бъде с майка си. А тя да се върне заедно с двете си деца в Молдова, за да може драмата да има справедлив финал.

Вижте изповедта на Даниела във видеото: