Българска делегация от ВМА е посетила италианска болница. Това се е случило на 26 май, като медиците са били на еднодневно посещение в университетска болница „Сан Матео“ в Павиа, на 20 км от Милано. Състава на делегацията е бил конструиран по препоръка от италианска страна.  Медиците са посрещнати са от целия борд на директорите, както и от експертите, занимаващи се с COVID-19. Представени са презентации и след това доуточняващи визите в съответните отделения.

 „По отношение на лечението те в последно време на използват хидроксикин, но използват различни видове антибиотици, които и ние прилагаме“, заяви Мутафчийски.

В болницата е правена биопсия на сърце и е установено, че коронавируса засяга миокарада, което означава, че е възможно да предизвика инфаркт.

„В Италия използват прясно замразена плазма и правят количествен анализ на нивото на антителата. Те са отчели, че при преболедували има най-наситено количество на антитела до 1 месец, след 3 месец има рязък спад на антителата. След този период и плазмата не може да се използва“, коментира Мутафчийски.

„Това е в унисон на много учени, че е възможно имунитета от COVID да бъде много кратко“, заяви той.

В момента в болницата „Сан Матео“ трупат резерв от около 5000 замразения кръвни плазми и се готвят за втора вълна от вируса.