Илия Кирчев изглежда ще бъде най-силната фигура в Община Пловдив, предвид правомощията, които му бяха поверени. Още от самото начало кметът Здравко Димитров се изказваше изключително ласкаво за Кирчев, определяйки го като един от най-добрите финансисти в България. Видно от първите два месеца управление Кирчев е на всяка среща с кмета, а дори той бе човекът, който първи съобщи, че Община Пловдив ще търси кредитна линия от 120 милиона лева.

„Илия Кирчев не е политик, и вероятно никога няма да бъде. Политическото говорене му е чуждо, поради което се създаде това излишно напрежение”, каза Здравко Димитров след анонсирането за кредитната линия.

Неговият ресор в Община Пловдив обаче обхваща огромен дял от дейностите в администрацията. Видно от новата структура Кирчев отговаря за повече дейности, отколкото всички останали зам.-кметове взети заедно. Точният ресор на Кирчев е „Финанси, здравеопазване, стопански дейности и екология”. Към него са начислени 14 дирекции и отдели, 10 общински предприятия и 4 общински фирми, както и всички лечебни заведения – болници и ДКЦ-та.

Любопитното е, че към него са двете ключови звена, които са извън титулувания ресор – дирекцията по Обществени поръчки и дирекция „Правно-нормативно обслужване. Така освен всички общински предприятия и фирми, които имат сериозни бюджети, и всички юристи са под неговата опека. В това число влизат всички юристи, които правят обществените поръчки и тези подписвайки всяка една заповед или сделка в Община Пловдив. Иначе казано – нито един лев не може да се изхарчи без той да е минал през Кирчев.

Свръхконцентрацията на власт в ръцете му пък го правят най-влиятелния зам.-кмет през последните 12 години.  Единственият зам.-кмет в този период, който се доближава до ресора на Кирчев е Александър Константинов по времето на Славчо Атанасов.

Поведението на Кирчев през първите му два месеца прилича много на това, което демонстрира финансовия министър Владислав Горанов. Най-използваната му реплика след „тежкото финансово състояние на Община Пловдив” е „пари няма”. Така всеки районен кмет или друг, дръзнал да поиска нещо от градската администрация се сблъсква с тези реплики.

Липсата на свободни пари в Община Пловдив явно е една от причините Здравко Димитров да гласува толкова голямо доверие на Кирчев. Той е натоварен не само да разпределя средствата, а и да търси финанси, с които да направят големите инфраструктурни проекти. Макар Кирчев да твърдеше, че едва ли Община Пловдив ще намери по-добри условия за кредитната линия от Европейската инвестиционна банка, той след това каза, че ще се преговаря и с други банки за това.

Докато зам.-кметът по финанси ще търси пари през банковите институции, то Здравко Димитров трябва да осигури финансиране от републиканския бюджет, а Анести Тичмев по европейски програми. Едно е сигурно – каквито и пари да се намерят, то те ще бъдат харчени по преценка на Илия Кирчев.

Кой е Илия Кирчев?

Илия Кирчев е роден в Пловдив на 26 януари 1970 г. Женен, с две деца. Възпитаник е на Английската гимназия в Пловдив, а след това взима магистратура по „Финанси“ в УНСС и професионална квалификация „Електроенергетика“ в Техническия университет. В момента той  е на финала на следването си по друга магистратура  -  Финанси, банково дело и недвижими имоти в чужбина.

Преди да влезе в публичния сектор,  кариерата му минава в банковия сектор. Първо е в Агробизнесбанк, а след това е  главен икономист във финансова къща „Популярна каса 95“АД. За кратко е зам.-директор по финансовите въпроси в завода за целулоза и хартия „Целхарт“ в Стамболийски.

През последните 20 години е заемал мениджърски позиции като регионален управител последователно в търговските банки Алианц банк, Ейч Ви Би Банк Биохим АД, Пощенска банка и Първа инвестиционна банка. В периода 2014-2018 година заема поста изпълнителен директор и член на УС на Българска банка за развитие. Оттогава до момента е управляващ партньор в  консултантска компания „Регатон“ ЕООД.

Той е един от основателите на „Пълдин голф клуб”, които през минали години искаха да правят голямо голф игрище в Пловдив на публично-частно партньорство.