Алкохолният бос Миню Стайков отново не успя да напусне следствения арест. За пореден път Апелативният специализиран съд отказа да смени с по-лека мярката за неотклонение на бизнесмена, който иска да бъде освободен, за да се лекува.

За да има по-голям шанс да излезне навън, бизнесменът е наел за адвокат Винсент Солари, който защитаваше бившия шеф на УЕФА Мишел Платини по време на делата срещу него за корупция.

Швейцарският топюрист обаче не се появи днес в съда. "Искам да бъда освободен, защото ми трябва рехабилитация. И тъй като става дума за счетоводство и експертизи, които са направени, няма с какво да попреча", каза Стайков пред магистратите.

Защитата му обяви, че след психиатрично изследване станало ясно, че състоянието му се влошава. След повече от година в килията Стайков имал симптоми на депресия и мисли на безнадеждност. 

Прокуратурата обаче твърди, че бизнесменът правел опити да натиска свидетели да не говорят по разследването. Той пък обясни, че го изнудвали за цигари, за да кажат истината, че е зле здравословно.

В съдебната зала стана ясно, че разследването срещу него е удължено с още два месеца - до средата на септември. В същото време, вчера на Стайков били предявени по-прецизни обвинения, имало и нови разпити.

Собственикът на "СИС индустрийс", "Винпром - Карнобат" и "Топаз мел" беше арестуван на 5 септември 2018 г., заедно с други 10 души от служителите му.  Специализираната прокуратура повдигна срещу Стайков обвинения  за участие в организирана престъпна група за продажба на акцизни стоки без бандерол, извършване на данъчни престъпления и пране на пари, както и за укриване на данъци за 1 016 139 лева. Заедно с него са обвинени още седем души, сред които синът му Стайко Стайков.

Бизнесменът се сдоби с нови обвинения наскоро, което съвпадна и с изтичането на срока, в който Стайков можеше да остане с наложена най-тежка мярка „задържане под стража” по закон. 

Новото обвинение срещу него е, че е използвал подставени лица за получаване на субсидии от ДФ "Земеделие" за подпомагане на селските райони и за конверсия на лозя. Заедно с него са обвиняеми още 7 души - младежи, които са регистрирали еднолични фирми, с които са кандидатствали за средства от фонд "Земеделие".

Схемите на Миню Стайков изядоха главата на шефа на фонд "Земеделие"Живко Живков подаде молба за напускане по лични причини, спрягат Васил Грудев за поста му