„Има противоречиви версии за носенето на маски от здрави лица. При здрави хора Световната здравна организация не ги препоръчва, докато болните задължително трябва да носят навсякъде“, посочи генерал-майор Венцислав Мутафчийски.

Шефът на щаба поясни, че ще бъде даден гратисен период до 00:00 в събота, всички граждани в България да си набавят. Освен това ще бъде детайлизирано къде точно е задължително носенето на маски. Все още няма яснота дали ще се приемат за маски шалове и друг тип превръзки на лицето.

 „Запознати сме с тази заповед, тя е в резултат на продължително обсъждане“, посочи проф. Мутафчийски на въпрос от Националният оперативен щаб ли е произлязла новата заповед, с която се наложи задължително носене на маски. Неочаквано в края на прескоференцията генералът обяви "Аз предложих тази мярка", ала останалите изказвания от предходните дни оставиха съмнения у мнозина. 

След като в тази заповед не се следва препоръките на СЗО, проф. Мутафчийски обясни откъде черпят опит.

Ето каква глоба ни очаква, ако излезем без маскаТя е същата, каквато е и за всички останали нарушения на ограниченията, свързани с мерките срещу разпространението на COVID-19

„Основните ни източници, които ползваме, са Китай, Корея, Израел и големите партньори от Европа. Снощи бе въведено задължително носене на маски в  Израел и Австрия. В глобален мащаб има недостиг на маски. Да, това изправя населението в един труден за решаване казус но в последните седмици доста от текстилните предприятията, които изгубиха поръчката си, се претрансформираха и работят усилено в изработката на маски“, посочи Мутафчийски.

Той поясни, че лично си е закупил маска от аптека за 3,50 лева, но посочи, че вероятно това, че ги има в аптека в София не значи, че масово се предлагат спокойно. В допълнение, шефът на ВМА посочи, че дори в Германия лекарите си купуват сами маските, така че на този етап едва ли може да се говори за одигуряване повсеместно на маски от държавата за цялото население. 

Освен това посочи, че ще се направи адекватно тълкуване на т.н. „обществено място“, където ще е задължително носенето.

„Това студио дали е обществено място? Не, защото е с контролиран достъп. Но Това са магазини аптеки, метро, обществен транспорт, банка, болница, административна приемна, полиция, където няма контролиран достъп“, поясни Мутафчийски.

По отношение на втората част от заповедта – задължително носене на маски на открито, той посочи, че не е вярно, че не може да се излиза без маска, но от друга страна посочи, че при нарушение на заповедта следват административни мерки. Противоречието в изказването вероятно ще доведе до прецезиране на заповедта. 

„Това е мярка, която отдалечава, по-твърдите мерки. И ние имаме семейства и ние търпим същите мерки“, посочи генерал-майор Венцислав Мутафчийски в завършек.

Задължително с маски? Препоръките на лекари и СЗО vs. мерките на здравното министерствоПреди броени дни Световната здравна организация апелира да не се разхищават маските, които и без това на места липсват