Има безпрецедентна  мобилизация на обществото по отношение на дарителската дейност. Дарява се както на отделни болници, така и на Министерството на здравеопазването. При първочалния ентусиазъм към болниците се стекоха огромни средства. Историята на бабата от Исперих, която дари пенсията е много трогателна. Размерът няма значение. Това дарение е най- важното в тази кампания. Но тази невероятна дарителска компания показва, че имаме сили да се справим, коментира ген. Венцислав Мутафчийски на извънреден брифинг след Министерски съвет. 

Министерството на здравеопазването заедно на НЗОК всички болници и доболнична полощ да им бъде заплатено на база на предишни получени доходи. това ще им помогне да платят заплатите на персонала, медикаменти, режийни, обясни началникът на щаба. Определени са алгоритмите, по които ще се заплаща лечението на коронавирус както и допълнителното стимулиране на лекарите от първа линия. Болниците трябва да останат жизнеспособни, тъй като според това което се случва в държавите , в които има взрив на заболелите, ние трябвада бъдем подготвени. 

Нека да не бъркаме раздаването на мартеници, с раздаване на предпазни средства. Горд съм с българския бизнес, тъй като не само чакаме доставки, но и произвеждаме, заяви вицепремиерът Томислав Дончев. След това той направи непряк коментар по отношение на президента.  

"Ние не сме в казармата, нито на военно обучение да подаваме взаимоизключващи команди . Единствения призив, който ще отправя към президента е да следва собствения си призив  - нека всички се смирим. Разделяй и владей е мъдро правило , но обединявай и управлявай е по-добро" , заяви Дончев.