Габрово иска подкрепление от специалисти инфекционисти и медицински сестри, защото в областната болница има само трима. А всички останали специалисти по вътрешни болести са под карантина, след като и медицинска сестра даде положителна проба за коронавируса. 40-годишната дългогогидша служителка е била в контакт с другата заразена - 75-годишна габровка, съобщава "24 часа".

Колегите от вътрешното отделение се въртят на график, тъй като така или иначе са били в контакт с болните. За момента те обслужват останалите пациенти, каза шефът на кризисния щаб в града д-р Николай Пенчоков. Пробата на нашата пациентка е потвърдена, освен това излезе една първа проба на медицинско лице от болницата, медицинска сестра на около 40 г., която е обслужвала пациентката. Бяха организирани мероприятия по издирване на нейни контакти, съответно на други контактни в болницата, които са били в непряк контакт с пациентката, допълни той.

Пробите ще бъдат закарани по спешност в София и според резултатите ще се определят и по-нататъшни действия. До момента 14 пациенти са под карантина в отделението по вътрешни болести. Възрастната жена с коронавируса е изолирана от всички останали в инфекциозното.

По думите на д-р Пенчоков в Габрово има готовност инфекциозното отделение да бъде разширено с още 20 легла, а при необходимост ще се отвори и второ лечебно заведение - държавната белодробна болница, където ще се настаняват болни с коронавирус, ако има такива.

Областната болница в Габрово остава под карантина, ще се приемат само пациенти със животозастрашаващи състояния. Всички останали пациенти ще бъдат насочвани към съседни болници.

Потвърдено: 4-ма с коронавирус в БългарияТова са двама мъже от Плевен и две жени от Габрово