Днес трябваше да започне преразглеждането на делото за събарянето на тютюневия склад на "Одрин" 8, но съдебното заседание бе отложено за май. Пловдивската окръжна прокуратура е внесла протест срещу присъда на Окръжен съд – Пловдив, с която собствениците на склада Георги Бранеков и Александър Николич бяха оправдани по всички повдигнати обвинения за разрушаването на склада. Решението на долната инстанция бе взето предвид събраните доказателства, според които сградата няма статут на недвижима културна ценност. 

Държавното обвинение обаче не е съгласно със заключенията на Окръжен съд, поради което иска преразглеждане от въззивна инстанция. Такова ще се състои след два месеца, тъй като на насроченото заседание днес не дойде никой от адвокатите на бизнесмените от „Одрин 8“. Служебни ангажименти са мотивите за неявяване на защитата. Така съдебният състав нямаше друг избор освен да отложи датата за разглеждане на протеста за май месец. 

Припомняме, че към днешната дата са минали 3 години от събарянето на склада, което се състоя на 6 март 2016. През октомври 2018, съдия Розалия Шейтанова оневини Бранеков и Николич, а тяхната първа реакция беше вик: YES!. 

Прокуратурата настояваше за условни присъди за обвиняемите заради разрушения паметник на културата, според държавното обвинение. Такава теза обаче бе оборена от магистрата. Присъдата дойде след поредица от съдебни перипетии, тъй като делото бе рестартирано, след като предишното бе прекратено, макар че бе на финала си. След като бяха разпитани почти всички свидетели по казуса и бяха изслушани вещите лица и експертизите им, се оказа че процесът е протекъл в нарушение на процедурата, тъй като предвид обвинението делото е трябвало да се гледа само от съдия, а не от цял съдебен състав със заседатели. 

Грешката е констатирана от съдия Розалия Шейтанова и за да не се стигне до отмяна на присъдата, процесът ще стартира наново. Междувременно се оказа, че е изтекла абсолютната давност от 7,5 години по обвинението, че Бранеков и Николич са използвали документ с невярно съдържание, за да получат строително разрешение за преустройството на склада в хотел и да го съборят. 

Така те не могат да носят наказателна отговорност за документното престъпление, а поне към този момент са оневинени и за самото разрушаване. Предстои през май да стане ясно дали магистратите от Апелативния съд в Пловдив ще рестартират процеса или ще потвърдят решението на долната инстанция. 

Вижте още по казуса:

Складът на Одрин 8 може и да е дворецът Версай, но не е паметник на културата ВИДЕОПрокурорът по делото призна, че са били подведени от НИНКН за обвинението

Невинни! Бизнесмените, разрушили тютюневия склад на „Одрин 8”, са доволни! ВИДЕО+СНИМКИГеорги Бранеков и Александър Николич си тръгнаха от съда с усмивка

Най-много условна присъда за бизнесмените, разрушили тютюневия склад на „Одрин 8”Делото срещу Георги Бранеков и Александър Николич приключи, четат решението следобед

Тютюневият склад на „Одрин 8” трябва да се възстанови от фирмата, постанови съдътБизнесмените Георги Бранеков и Александър Николич загубиха делото в Административния съд