Двама души са настанени във ВМА с грипоподобна симптоматика, потвърди шефът на ВМА професор доктор Венцислав Мутафчийски на брифинг на Оперативния щаб за борба с коронавируса. 

И двамата имат минимална симптоматика, уточни проф. Мутафчийски. За всички, пристигащи от чужбина от рискови зони, старанието на системата е да ги поеме под карантина. За всички, които нямат признаци на болест, трябва да имат домашна хигиена, поясни началникът на ВМА.

Болничните легла в България не могат да поемат дори едноседмичния поток, който пристига от чужбина, заяви още той.

"Така че, ние трябва да се съобразим с това нещо и да обясним на хората, че такъв е пътят. Всъщност този модел на поведение не сме го измислили ние. Този модел го има във всички останали страни, както в Китай, както в Азия и след това реплициран и в Европа, и сега и в момента в Италия. Това не е наша измислица. Ние трябва да гледаме какво правят и другите здравни системи, които се справят с тази заплаха", каза проф. д-р Венцислав Мутафчийски - шеф на ВМА: 

Той обясни, че по отношение на Италия, официално в СЗО има обявени вече 320 случая, със 100 повече отколкото вчера. Има още един смъртен случай - на 76-годишна жена, с него стават 10 смъртните случаи. В 11:30ч. беше обявена ситуация и в Хърватска, в Загреб, който е пътувал в Милано на екскурзия, след което е дал признаци за коронавирус.

Според него информационните потоци от различни сайтове вървят в една много неприятна посока. "Според тези сайтове Румъния вече е пламнала, и Русе също. Не, не е пламнала. Няма доказателства в Румъния за такъв случай към този момент, нито пък в Сърбия, където също четох, че има двама души", каза той.Проф. д-р Венцислав Мутафчийски - шеф на ВМА: Ако хората имат грипоподобни симптоми, това означава наличие на болест, личният лекар може да има даде болнични, но ако нямат, има една важна особеност, и министърът на здравеопазването го обясни много добре: че при един здрав човек, който е пътувал някъде и се е върнал, няма основание да му се даде болничен лист, след като той няма болест. Обаче при доказана болест, може да се издаде болничен лист. Тук става въпрос за извънредна ситуация. Стандартните мерки не могат да се реплицират в тази ситуация.