Духът, музиката и изкуството на Пловдив вече 21 години са в ефир. Единственото и успяло да се запази до днес ефирно радио в града под тепетата KATRA FM съществува повече от две десетилетия. И успява да се пребори с всички предизвикателства на съвременния начин на живот на фона на окрупняването на радиостанциите в България.

Макар и малък, екипът на пловдивското радио успява през годините да държи върховете на единствената частна радиостанция, покриваща ефирно региона. Медията създава своя 24-часова продукция в свое собствено студио, независимо от конкуренцията на останалите големи радиовериги.

"Радиото учи на бързина. Всеки радио човек знае какво е 5 секунди, 15 секунди, 30 секунди. Ако те свършат ти си ги изгубил. Ако ги оползотвориш те са качествени, хубави, приятни, споделени със слушателите, с публиката", разказа пред TrafficNews изпълнителният директор на KATRA FM Милена Чакандракова.

Естествено, едно радио не може да съществува без основния двигател на една подобна медия - водещите. И макар това занимание отстрани да изглежда като детска игра, на практика се оказва, че не е толкова лесно. Или поне това сподели един от гласовете на радиото Едит Унджиян, която всяка делнична сутрин буди слушателите в своето предаване. "Когато наистина тръгнаха нещата да се случват се оказа, че има доста неща, върху които трябва да работя. Имам всякакви преживявания, техниката ми е блокирала хиляда пъти особено в 8 сутринта е много готино, когато дойдеш на работа и в сградата дори няма никой", споделя с усмивка Едит.

Съвременните технологии през последните години изместиха не малка част от медиите в България, особено радиото. Осново негова конкуренция са платформите за споделяне на музика. Но едно е сигурно, че няма какво да измести радио вълните, особено в Пловдив. "Пловдив е град със собствена стилистика. Тук има думички, които ако не си пловдивчанин няма как да ги кажеш естествено и това е една от формулите, няма друг вариант. Пловдивчани умеят да говорят на пловдивчани. Ако го правиш с желание и с любов, и с добри намерения, и с добро чувство нещата се случват", допълва изпълнителният директор на радиото.