Председателят на Конфедерацията на на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Кирил Домусчиев излезе с позиция във Фейсбук по повод скандала с пазарджишкия лекар, за когото се разбра след разследване на Нова, че е поставял стентове на здрави хора и получавал огромна заплата. Според Домусчиев у нас се поставят 3.5 пъти повече стентове отколкото в другите страни и по този начин се източват над 160 милиона лева от Здравната каса. Ето какво написа Домусчиев:

В България се поставят над 3 пъти и половина повече стентове отколкото в останалите страни от ЕС. Проучване на европейските дружества по кардиология и кардиохирургия сочат, че при пациентите със сърдечни проблеми в Европа съотношението на оперативно лечение е следното: Една класическа операция към 3,8 поставени стента.

В България съотношението е една операция към 14 поставени стента. Тоест три пъти и половина повече. Това означава, че тези 3 пъти и половина са поставени без необходимост. Освен че се вреди на здравето на пациентите, се източват огромни суми от НЗОК. При 50 хиляди стента поставени у нас през миналата година, с оглед споменатото проучване, означава, че нуждите от поставяне на стентове са не повече от 14 хиляди.

Тоест имаме 36000 излишно поставени стентове. При цена от 4 500 лева на стент и поставянето му, това означава годишно източване на над 160 милиона лева от Здравната каса. От парите за здраве, които всеки месец си внасяме в НЗОК!!!

И отново да поздравим разследващия екип на Нова за добре свършената работа!

Кардиолог в Пазарджик слагал стентове на здрави, взимал 57 000 лв на месецД-р Петър Лазов е един от тримата инвазивни кардиолози в областната болница

Кардиологът, слагал стентове на здрави хора, е отстранен от длъжностУволняват д-р Петър Лазов, ако докажат вина и нарушения при проверката