Неофициалното съобщение на Турция, че ще спре граничния контрол по пътищата води до увеличаване на броя на бежанците на турско-гръцката граница.

Според кореспондента на гръцка медия в Турция, бежанците в Истанбул, Андрианополис и турските крайбрежия взимат таксита, автобуси или вървят пеша до границата.

Все още обаче няма информация, че границата е премината. 

TRT съобщава още, че десетки хора се опитват да преминат граничния пункт Капъкуле, за да влязат в България, но властите там им отказаха влизане на българска територия.

Какво излъчват турските медии?

Турската държавна телевизионна мрежа TRT и частната телевизионна станция NTV излъчват кадри на няколко десетки души, представящи ги като мигранти, тръгнали към границата с Гърция.

Агенцията DHA съобщава, че около 300 сирийци, иракчани и дори ирански имигранти се отправят към границата в Одрин. Същата информация бе предадена от агенция Demiroren.

Според вестник "Сабах", който е свързан с турското правителство, решението за "отваряне на вратата" от Турция е взето по време на извънреден Съвет за сигурност, който се проведе в четвъртък вечер до петък под председателството на Реджеп Тайип Ердоган.

Демирорен добави още, че друга група имигранти са се събрали на брега на Дарданелите, за да се качат на лодки в Гърция.

Превод: Trafficnews