Проговори адвокатът, създал прецедент, след който повече роднини, близки на жертви на катастрофи вече могат да получават обезщетения от застрахователните компании – това, за което говорим в последните дни.

Всъщност жалбата на юриста от Асеновград стана повод Върховният касационен съд да издаде онова тълкувателно решение, от което започва всичко и на базата на което сега всеки роднина, а не само най-близките, могат да настояват за финансови компенсации от застрахователните дружества, съобщава Нова Тв.  Това предизвика лавина от реакции, а самите застрахователи заплашиха, че тогава застраховката „Гражданска отговорност” ще скочи драстично и ще достигне 1000 лева, защото не могат да поемат всички искове на роднини, включително и със задна дата. Заговори се и за таван на обезщетения – депутатът от ГЕРБ Менда Стоянова ги предложи, премиерът Бойко Борисов ги спря.

Преди 10 години на пътя Пловдив – Асеновград загинаха петима младежи, след като автомобилът им беше челно блъснат  от микробус. Вследствие на удара газовата бутилка в колата се взриви и младежите загинаха. Сред жертвите тогава беше и Славена Апостолова. Нейният брат Васил започна да води съдебни битки, за да получи обезщетение от застрахователните компании, които платили на родителите на останалите младежи, но не и на него. Така се стигнало до Върховния касационен съд и решението да се разшири кръга на лицата, които имат право на обезщетение.

Адвокат Валентин Ройнов, чиято заслуга е отпадането на ограничението, нарече предложения лимит на изплащаните обезщетения от 20 хил. лева „циничен”.

Той не смята че застрахователните компании имат основания да искат драстичен скок на цената на застраховката „Гражданска отговорност” с аргумента, че заради разширяването на кръга от лицата, които имат право на обезщетение, ще трябва да бъдат изплатени 1 млрд. лева обезщетения.

"При една груба сметка в България годишно загиват около 600 човека по пътищата. При средно установени обезщетения в размер на 100 – 120 хиляди лева на пострадали от най-близкия кръг, това са около 60 млн. лева", изчисли адвокат Ройнов.

Юристът посочи, че тълкувателното решение на съда не означава автоматично изравняване или удвояване на обезщетенията за кръга от по-далечни роднини.