Епидемията от Африканска чума стигна и до Силистра. За първия случай на заразата в областта съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Заболяването е открито в индустриална ферма в село Попина, община Ситово. 

В засегнатия свинекомплекс се отглеждат 17 000 животни, които трябва да бъдат умъртвени. Това е четвъртият случай на потвърдено огнище със заболяването АЧС в индустриална ферма и първи за областта.

Предприети са мерките за контрол и ликвидиране на заболяването съгласно правилата на европейското и националното законодателство и плана за спешни действия при контрол на АЧС. Предстои принудителното убиване по хуманен начин и обезвреждането на всички заразени и контактни свине в засегнатия обект, както и на свинете в рисковата зона с неясен здравен статус и произход, при спазване на нормативните изисквания, заявяват от БАБХ.

От агенцията потвърдиха и за ново огнище на Африканска чума при домашни свине в лично стопанство в град Бяла, Русенско,в което се отглеждат 9 нерегистрирани свине. Населеното място попада в 10 км надзорната зона, създадена около потвърденото на 16 юли 2019 г. огнище в регистрирана фамилна ферма в село Пет кладенци, община Бяла

Установен е и нов случай на Африканска чума при 6 диви свине в община Свищов, област Велико Търново, където също са предприети всички спешни мерки.

БАБХ отново предупреждава, че се забранява влизането и излизането на хора и автомобили без разрешение от агенцията, в района на обектите, където има заразени прасета.

Всички случаи на болни и умрели свине трябва да бъдат докладвани незабавно. Отпадъци от свинско месо и продукти, както и опаковки от тях, не трябва да се изхвърлят на нерегламентирани места и в природата. Части от трупове, включително трупове на отстреляни диви свине не трябва да бъдат оставяни в природата, а да се загробват и местата да се дезинфекцират, напомнят още от БАБХ. От агенцията обясняват, че Африканската чума се разпространява много бързо, вирусът е изключително устойчив в околната среда, като фактор за разпространението му, освен заразени свине, са и замърсени свинско месо и продукти, транспортни средства, оборудване и др.

Прасета с чума са открити край Пловдив, започва масово изследване на животните в областтаПроверяват свинекомплекс и 13 ферми без доказателства за биологична сигурност в Белозем

Коледата невъзможна за Надя и Цветан! Африканската чума остави семейства без поминъкРазказ от първо лице на животновъди от селото, от което тръгна заразата по свинете