"Ако позволява законът, ще вземем имуществото на ало-измамниците и ще обезщетим пострадалите хора". Това каза премиерът Бойко Борисов по време на съвещание на ръководството на МВР, а след това коментира подробно разбитата в четвъртък група за телефонни измами в Румъния и България.

"Вече не се работи само с мулетата, а с цялата престъпна схема. Надявам се да могат да се отнемат имоти на тези хора, за да бъдат овъзмездени жертвите, не знам дали го позволява законът. Сърцераздирателно е да виждаме как възрастни хора дават спестяванията си", заяви Борисов.

"Продължаваме да работим. Много колеги работиха добре. Тези, които бяха в Румъния и сега се прибират, свършиха изключително добра работа", изтъкна той. И предупреди хората, че полицията не иска пари, за да не се хващат на лъжите на ало мафията.

После разказа историята за жена, която от началото на 2017 г. до вчера вярвала, че помага на полицията, а всъщност била жертва на телефонна измама. Тя дори прехвърлила апартамента си на син на член на бандата. “Виждате, жената си вярва, тя е в такъв филм, иска да помогне на някого.”, коментира премиерът.

Разбитата банда, за която TrafficNews първи съобщи, че се оглавява от Борислав Димитров-Бобито, е организирала двете големи измами в София от лятото на миналата година. Тогава Жасмин Куртева даде 430 хил. на мошениците, а възрастно семейство в продължение на близо година им даде над 570 хил. лв., разказа шефката на сектор телефонни измами към Главна дирекция "Национална полиция" (ГДНП) Златка Падинкова.

"Групата се състои от общо 11 души, шестима са задържани в Румъния, а петима в България. Групата е била семейна, арестувани са както обаждащите се по телефона, така и мулетата и лицата, които ги контролират", посочи Падинкова. 

Бандата на Бобито е отговорна за измами за около 2 млн. лева, а тарторът преди 4 г. измъкна 600 000 лева от възрастна жена в Първомай, както TrafficNews вече съобщи.

МВР пуснаха и видео на операцията срещу телефонни измами на територията на Румъния:

TrafficNews влезе в имота на тартора на ало мафиятаБорислав Димитров-Бобито хванат в Румъния, ръководел най-голямата банда за телефонни измами у нас

Бой по ало мафията у нас и в Румъния! Акции от двете страни на Дунав, тарашат палати на босовеВече 6 часа претърсват именията на тартори на телефонните измамници в Горна Оряховица, в гаражите им лимузини за стотици хиляди лева