На този ден преди 77 години, на Гарнизонното стрелбище в София е бил разстрелян един от най-големите поети на България - Никола Йонков Вапцаров. 

При разстрела си Никола Вапцаров е бил само ранен. Той е бил доубит от кап. Радев, който ръководи екзекуцията. Изглежда капитанът е изпитвал угризения, защото в началото на 1944 г. се самоубива, разказа уредникът на къщата му музей в София Катя Зографова пред БГНЕС.

Тя припомня, че великият поет, заедно с още петима души, са били обвинени в тероризъм, а присъдата е издадена в изпълнение на Закона за защита на държавата, който тогава действа.

"Групата на ЦК на БКП, в която военна комисия е включен Никола Вапцаров, е била съдена за тероризъм. В случая говорим само за намерения, а не за реални терористични действия, които да утежнят положението на съдените. Законът за защита на държавата, който влиза в сила през 1923 година, непрекъснато се допълва с нови клаузи, последната от която позволява в деня, в който се произнася присъдата, тя да бъде изпълнена. Така и става, на 23-ти сутринта тя е прочетена, а вечерта и шестимата са разстреляни", коментира трагедията Зографова и добавя, че всички са очаквали да бъдат помилвани от цар Борис III, който прави това за други двама, но не и за тях.

Посмъртно е амнистиран през 1944 г.

Приживе Вапцаров издава само една стихосбирка - "Моторни песни" (1940) - под името Никола Йонков. След смъртта му стиховете му са преведени на над 90 езика.