Бразилия имаше преднина пред останалите държави, засегнати от коронавируса. В продължение на два месеца властите наблюдаваха случващото се по света. Миналата седмица страната изпревари Русия и стана втората най-засегната от коронавируса в света. Президентът Жаир Болсонаро обаче настоя бизнесът да заработи час по-скоро. Междувременно местните власти в отделните райони налагат мерки за социална изолазия, за да забавят разпространението на вируса. По думите на лидера обаче вирусът е просто „лек грип”.

Пикът в най-големия и засегнат бразилски град все още не е настъпил. Здравната система обаче е претоварена. Докато докторите се борят, за да спасяват животи, Болсонаро изглежда е фокусиран върху друг пациент – икономиката на страната.

Едва наскоро президентът започна да нарича битката срещу заболяването „война”. Само преди 10 дни обаче, той заяви:

„Трябва да бъдем смели и да се изправим срещу този вирус! Да, разбира се, че умират хора и съжалявам за тях. Но ако икономиката ни бъде унищожена заради мерките, ще дадем още повече жертви”.

Доктори от интензивното отделение към Института за инфекциозни заболявания в Сао Паоло коментират с гняв изказванията на президента, определяйки ги като отвратителни и неуместни.

„Това не е грип, а е най-лошото нещо, на което сме ставали свидетели в профионалния си път”, твърди д-р Жакес пред CNN. Лекарят не крие, че се притеснява за здравето си. Причината е ясна – зад болничните завеси коронавирусът отнема животи. Картинката, на която докторите стават свидетели обаче, често остава скрита зад предпазните прегради в интензивното отделение. 

Два дни преди посещението на екипа на CNN екипът на болницата губи своя колежка. Медицинската сестра Марсия Алвес е била едва 28-годишна. В деня на визитата те наблюдават друг свой колега през ограничителните стъкла на отделението. Мъжът е интубиран. Трети техен колега е дал положителна проба ден по-рано. 

В болницата „Емилио Ривас” лошите новини валят една след друга – в очакване на пика свободни легла няма. Персоналът вече умира от вируса. Но все пак здравното заведение е най-добре оборудваното в Сао Пауло. А този факт не вдъхва особен оптимизъм на жителите на града за предстоящите няколко седмици. Числата говорят сами по себе си - 6 000 починали и 76 000 болни. В икономическия център са въведени и строги мерки за социална изолация и носене на маски. 

Доброволката Рената Алвес също определя коментарите на президента като неуместни. Тя се среща с журналисти в Параизополис – един от най-засегнатите райони, където отива, за да изследва местна жителка за Ковид-19. Бързото разпространение на вируса тук е обяснимо - уличките и алеите в предградието са тесни, а социалната дистанция - трудно постижима. 

За да бъде тестван, един пациент трябва да има три вида симптоми. В противен случай доброволката няма право да го подлага на изследване, дори и да е готов да го заплати. Така много от случаите остават извън статистиката, смята тя.

„Повечето от изследванията се правят, когато човек вече е в напреднала фаза”, обяснява Алвес. „Понякога е много трудно. Бяха нужни 8 души, за да качат пациентка с наднормено тегло в линейката. Имаше и един мъж с Алцхаймер … трябваше да питаме семейството му за разрешение да го изкараме от дома му”, спомня ли доброволката.

Сред изолираните на една от улиците в предградието е 53-годишната Мария Роса да Силва. Жената подозира, че се е заразила в супермаркета, макар че винаги излизала с маска и ръкавици. Сега е карантинирана в дома си.

„Хора като мен са в рискова група. Те умират. Дори вчера почина собственикът на аптеката. Много хора губят живота си заради безотговорността на някого другиго. Трябва да бъдем отговорни, когато се отнася за благото на обществото”, споделя Мария.

На няколко преки от дома и е създаден изолационен център. Той се помещава в изоставено училище. В момента дузина пациенти са под карантина в него, но капацитетът му е за доста повече.

Лекарите на първа линия не дават оптимистични прогнози за идните няколко седмици. Всичко, което се случи в останалите държави, се случва и в Бразилия. Държавата имаше време да се подготви, преди да бъде връхлетяна от пандемията. Сега обаче тя следва сценария на останалите засегнати страни. А изходът може и да се окаже по-лош.

Превод и редакция: TrafficNews.bg