Медиците от Спешна помощ в Горна Оряховица започнаха масово да подават оставките си в знак на протест срещу увеличаващата се агресия срещу здравните работници. След няколкочасово събрание на екипа с областното ръководство на Спешна помощ решение за повишаване на сигурността не беше постигнато и за няколко минути бяха депозирани 10 заявления за напускане.

Поводът за масовите оставки стана последното нападение от началото на тази седмица, когато жена от ромски поризход разби с мобилния си телефон устата на фелдшера Наталия Армянова по време на нощно дежурство, докато се опитвала да помогне на 5-месечното й бебе. Тогава спешните медици от Горна Оряховица заявиха, че масово ще напуснат работа, ако не се намери начин за гарантиране на сигурността им. Към днешна дата решение няма и за 10 минути 20 на сто от екипа на Спешна помощ депозира едномесечните си предизвестия за напускане.

След 19 години в системата от работа си тръгва фелдшерът Стела Маркова. "Не се чувствам защитена, идвам със страх на работа. Особено нощно време не зная какво ме чака, какво ще се случи и дали ще се върна", обясни тя.

Оставката си депозира и старшият медицински фелдшер Иван Шишков с настояване за ефективни наказания за нападателите над здравни работници, пише 24 часа. "Жалко, че оставяме такова голямо население без медицинско обслужване, заради такива случаи, които напоследък много зачестиха", каза Шишков.

Очертава се сериозна криза, защото 80 000 жители на Горна Оряховица, Лясковец и част от община Стражица ще останат без спешна помощ.

"Февруари месец ще бъде критично и проблемно, ако не размислят колегите, както ги помолих. Ще направя втори доклад до Министерството на здравеопазването, ще направим усилия тук да променим начина на охрана. Те не са крепостни селяни и когато пожелаят да напуснат, аз освен да ги убеждавам, не мога насила да ги задържа", коментира шефката на Центъра за спешна медицинска помощ във Велико Търново д-р Валентина Хаджирадева.