"Да, щабът е запознат с решението на СЗО да прекрати изследването си с хидрохлорохин. То е част от много съобщения, които идват от различни страни при това, за съжаление, доста противоречиви. Това, че е спряно изследването на СЗО не значи, че препарата може да бъде ползван, както и сега се ползва в много голям брой страни, включително и в най-засегнатите. Но това се случва само под контрола на лекари и в лечебно заведение." - така коментира доц. Ангел Кунчев решението на Световната здравна организация да забрани тестовете с лекарството против малария хидроксихлорохин като възможно лекарство срещу новия коронавирус.

Мнението на Щаба доцентът сподели на сутрешния брифинт, след като бе попитан как ще продължи лечението с препарата в България, предвид факта, че ново проучване е показало, че медикаментът може да причини сърдечни проблеми и да увеличи рисковете за здравето.

Американският президент Доналд Тръмп нееднократно е рекламирал лекарството като възможен лек за COVID-19 и дори заяви, че той самият го взема превантивно.

СЗО преди време обяви, че не го препоръчва за лечение на вируса, освен като част от клинични тестове. Организацията допълни, че изпитанията на други потенциални лекарства срещу инфекцията продължават.