Калин Ангелов, адвокат на пуснатия предсрочно от затвора австралиец Джок Полфрийман, защити решението на Софийския апелативен съд с коментар във Фейсбук. Според него осъденият за смъртта на студента Андрей Монов чужденец е действал при неизбежна самоотбрана, опитвайки се да защити нападнат от компанията на Монов ром.

Пускането на свобода на Полфрийман предизвика вълна от възмущение в социалните мрежи. Въпреки това адвокат Ангелов е убеден, че австралиецът изобщо не е трябвало да получава 20-годишна присъда за деянието си. Ето какво написа в своя профил адвокатът:

"Много хора ме питаха, как мога да защитавам "хладнокръвен убиец" като Полфрийман. Нека отговоря и по този въпрос, който е напълно отделен от въпроса за неговото УПО: След като се запознах с материалите по делото, установих, че обществената оценка (хладнокръвен убиец) не отговаря на истината.

През онази трагична нощ Джок Полфрийман не е нападнал с намерение да убие 16 нищо неподозиращи младежи, с единствената цел да покаже на българското общество колко не го уважава (в какъвто смисъл е обвинението и присъдата му). Преди намесата на му, 13 от тези младежи нападат двама случайни минувача, като основно се съсредоточават върху един от тях (на картинката е червеното кръгче).

Настигат го около входа на метрото при Булбанк, където го повалят на земята и започват да ритат и бият. Именно в негова защита се намесва Полфрийман. Интересно е че никой от групата по-късно не казва за това преследване.

То обаче е заснето от видеонаблюдението, но файлът с него е напълно игнориран от съда; видео-техническата експертиза не вижда това преследване; Не ѝ е зададен въпроса за движението на Андрей Монов и на Джок Полфпийман, за движението на другите момчета; самият файл не е даден на защитата, за да се запознае задълбочено с него. Защитата го е гледала за първи и единствен път едва в съдебната зала - на малък лаптоп, пред който са се сбутали и защита и прокуратура и граждански ищци", заявява Ангелов.

"Трудно е да се ориентираш от едно гледане. Аз обаче съм го гледал поне стотина пъти, идентифицирал съм и Полфрийман и Монов и някои други. Андрей Монов е момчето в синьото кръгче, а момчето в зеленото това, което започва целия конфликт. Откакто го гледах и изследвах за мен е без съмнение, че Джок Полфрийман действа в условията на неизбежна самоотбрана и че ние държахме затворен един невинен човек", посочва още адвокатът на Джок Полфрийман

Полфрийман вече е на свобода, ще чака в Бусманци паспорт, може да остане у насДжок благодари на зам.-шефа на затвора, имал предложение за работа в България