Общинските намерения за масовото бутане на незаконни къщи в ромската махала на Кърнаре срещнаха отпор сред местното население. Десетки жалби са подадени срещу заповедите на кмета на Карлово Емил Кабаиванов за премахването на постройките. 

В някои от преписките съдът установява, че ромка моли за запазване на къщата ѝ, като се мотивира, че я е строила през 1998, когато обаче оказва се е била... едва на 4 години. В други жалби се навеждат абсурдни твърдения, че земята /под къщата, която е общинска собственост/ е придобита от ромите, претендиращи права върху имота, по давност. При трети абсурдът акселерира в опити къщите да бъдат запазени на база изричната законова защита за "единствено жилище на семейството". Въпросните семейства обаче пропускат "маловажния" факт, че подават подобни жалби за минимум 3 имота, като явно според тях всяка от къщите е единствена за домакинството. 

Към момента всички подобни жалби за отхвърлени от Административния съд в Пловдив и предстои да се пристъпи към действия по бутане на незаконните постройки, ако определенията на съда не бъдат обжалвани на касационна инстанция.

Кметът Кабаиванов категорично посочи, че няма да има толерантност и законът трябва да се спазва на равно от всички етноси. Той обяви, че има издадени 52 заповеди за премахване на незаконни къщи в Кърнаре и още 18 за град Баня. 

"Няма значение кои са обитателите - роми, българи или турци. Ние не ги делим. Законът е за всички, за да се спазва. Незаконното строителство си е незаконно без оглед от кого е извършено и от кого се ползва", посочи категорично Кабаиванов пред TrafficNews.

Общината вече е планирала и политика, с която да помогне на тези, които искат да бъдат легални. Готви се смяна на статута на 14-15 декара общинска земеделска земя, която ще бъде пусната на търг с отстъпено право на строеж.

"Всеки, който иска да живее законно, ще бъде поканен да си купи част от земята. След това да си плати за проект и да строи. Всичко ще бъде легално", посочи Кабаиванов. 

Той обясни, че подобен ход вече е предприеман в Баня, където през 2006 година е отдадена общинска земя по същата схема срещу символичните 2 лева и 50 стотинки за кв./м. 

"За съжаление тогава само няколко семейства си купиха. Но тези времена свършват, който иска да живее законно, ще си купи, плати и ще си изкара всички необходими документи за строеж", категоричен е кметът на община Карлово. 

На въпрос на наш репортер какви други мерки се вземат срещу зачестилите криминални прояви на жителите на ромска махала в Кърнаре, Кабаиванов обявни, че съвместно с МВР и Прокуратурата се работи усилено за затягане на контрола и дисциплината в размирните райони. 

"Екипи на МВР проверяват за незаконни каруци, носене на хладно оръжие, техническа изправност на автомобилите, правоспособност на водачите. Освен това планираме откриването на два нови полицейски приемно в Розино и Баня, за да може да има постоянен контрол", посочи Кабаиванов. 

Той обаче посочи, че желанието му е да се открие районно полицейски управление на територията на Розино, за да може да има постоянен 24-часово полицейско присъствие от Розино до Сопот. Кабаиванов подчерта, че ще продължи да настоява за разкриването на МВР звеното, тъй като така сигурността на населението в общината ще бъде значително по-висока. 

Припомняме, че зачестилите конфликти в ромската махала предизвикаха широка обществена реакция и протести. Само преди няколко седмици в гетото имаше нов масов бой, който завръши с 44 души в ареста, ала бързо бяха освободени 40 от тях. 

 

Ново страшно меле в Карловско! 44 души в арестаСело Розино обсадено от жандармерия

 

Гняв и протест в карловското Кърнаре след погром от роми ВИДЕОЖандармерия охранява населеното място

Жителите на Кърнаре отново на протест! Искат да бъдат бутнати ромските къщиХората изразяват недоволството си за трети пореден път