С традиционен ритуал отбелязаха деня на родилната помощ в УСБАЛАГ „Селена“. С пожелание за повече бебета се обърна към екипа завеждащия на отделението по акушерство и гинекология на най-голямата АГ болница в южна България проф. Баговест Пехливанов. „Тази година излязохме на второ място по брой раждания, догодина си пожелаваме първо място в страната. Тези резултати постигаме заради работата и отношението на екипа“, обърна се към колегите си проф. Пехливанов. За традиционното измиване на ръцете му асистира Светла Макакова, която преди два дни роди първото си момиченце в „Селена“.

Тринадесет са родените бебета на днешния Бабинден в най-голямата АГ болница в южна България. Така броят им от началото на годината стана 140. Двойка близнаци момиченца поеха първата си глъка въздух под покрива на УСБАЛАГ „Селена“ днес. Още 7 са момиченцата и едва четири – кавалерите. 

АГ болницата излезе с най-добрите резултати за Пловдив и региона по брой раждания за 2019 година. 2403 бебета са проплакали под покрива на лечебното заведение миналата година, което я нареди на второ място в страната по брой раждания след „Майчин дом“ в София. Отделението по неонатология към болницата вече е най-голямото в страната. За най-малките се грижи екип от 14 лекари неонатолози и педиатри. 266 мъника са минали само през миналата година през интензивното звено, сертифицирано с най-високото трето ниво за компетентност. 

42% е успеваемостта на инвитро клиниката на УСБАЛАГ „Селена“. На всеки 100 опита за забременяване в клиниката, се раждат 35 бебета. Клиниката е оборудвана с един от педесетте в света и единствен в България ембриоскоп. Той позволява непрекъснато наблюдение развитието на ембрионите. 

Почти девет хиляди гинекологични операции са извършени в УСБАЛАГ „Селена“ за миналата година. 730 са изключително тежките. В болницата се извършват безкръвни операции от 2006 година. Миналата година беше остранен 13-сантиметров миомен възел чрез лапароскопска операция, продължила 3 часа. Този вид оперативна намеса се предпочита когато е възможно заради значително по-бързото възстановяване на пациента. Тя позволява и по-прецизна работа, и по-ефективно лечение. При самите интервенции няма следоперативна болка, а болничният престой и следоперативното възстановяване е сведено до минимум.  

С грижа за бъдещите новородени в УСБАЛАГ „Селена“, болницата създаде една от малкото български банки за съхранение на стволови клетки „Селена Целс“. Тя притежава собствени лаборатории за изолиране и съхранение на стволовите клетки, позволявайки процедурата по замразяване да се извърши за минимално време, за да гарантира съхранение на максимално голямо количество съхранени живи клетки.