Общият брой карантинирани в община Асеновград към днес са 131 души. Новорегистрираните за седмицата са 126, а с отпаднала карантина са 155 жители. Извършените проверки на лица за спазване на карантинните мерки наброяват общо 252, а на обектите - 94. В Оперативната дежурна на общината за последните 7 дни са постъпили общо 8 сигнала. Гражданите обикновено алармират за струпване на много хора на едно място, за неспазване на противоепидемичните мерки пред големи хипермаркети, както и за нарушили карантината лица.

В полицията в Асеновград са получени 29 броя сигнали за седмицата. Установени са 19 нарушители, които са заловени, че не спазват ограничителните мерките от заповедта на министъра на здравеопазването, и за това им е съставен акт за установяване на административно нарушение (АУАН). Полицейските служители работят по 3 преписки срещу граждани, неспазили наложения им карантинен срок.

Припомняме, че в новата секция КОРОНАВИРУС COVID – 19, в сайта на общината, всеки може да се запознае с предпазните мерки, последните заповеди на министъра на здравеопазването и на кмета на община Асеновград. Публикувана е и информация за превенция за предпазване от коронавируса, дарителски сметки за дарения и дарителите, които са се включили до момента в кампанията, както и горещи телефони.

Междувременно, до 07:30 ч. на 09.04.20 г., като мярка срещу разпространението на заразата, бяха дезинфекцирани основните улици на Асеновград. Регулярно по график се извършва миене и дезинфекция и на съдовете за отпадъци. Предстои от следващата седмица да бъдат измити с препарат главни и второстепенни улици в Асеновград и кварталите „Горни Воден“ и "Долни Воден".