Ценни монети от времето на най-големия византийски император Юстиниан Първи откриха археолозите в Голямата базилика на Филипопол. Това е владетелят, управлявал през 527 - 565 г. и при когото империята достига огромно териториално разширение.

"Откриваме парични единици от всички възможни периоди на Пловдив. Тези, които съвпадат с времето на Юстиниан Велики са от V-VІ век", обясни шефката на екипа Жени Танкова. По думите й на обекта до католическата катедрала са намерени и провинциални емисии, служили като разплащателно средство на местните пазари, пише 24 часа. Повечето са бронзови и са дадени за почистване и реставрация. От изображенията по тях археолозите ще могат да дадат датировка.

"Важното е, че ги има, защото бележат периоди на употреба", допълни археоложката. Другата уникална находка е оловен печат на стратег от ХІ век. От едната страна е изобразен свети Николай, а от другата има надпис "Вардас". Това е местен стратег и рядко се появяват такива печати. Те са ползвани при кореспонденцията с византийската администрация.

Разкопките на базиликата вървят ударно. "До момента имаме индустриално количество архитектурни елементи - колони, капители и фризове. Всичко това подсказва, че сме попаднали на централната входна част от храма. Колоните вероятно са оформяли портик", разказа Танкова. Наличието на тези находки ще позволи да бъдат използвани при реставрацията на най-големият раннохристиянски храм по нашите земи. Все още не е извършено петрографско изследване, което да установи откъде е ползван мрамор, но археолозите припомнят, че за Античния театър колоните и седалките са набавяни в древността от кариерите край Асеновград и Кърджали.

Учените са се натъкнали и на изобилие от керамика в горните пластове на обекта. Датират я от VІІІ-ІХ век. Според танкова теренът е обитаван дълго до разрушаването на базилика от силно земетресение. Според нея изворите доказват, че Филипопол е бил разтърсен мощно през VІ век. Бедствието е било опустошително, щом са паднали такива големи и здрави колони. Смята се, че трусът е бил над 7-ма степен по Рихтер. След него във Филипопол настъпва период на междуособици и нападения от варварските племена. Империята е била отслабена и не е могла да възстанови такава обществена сграда.

Снимка: 24 часа

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg