Разчистването на неуредени сметки чрез поръчкови убийства явно се превръща в епидемия, защото  днес още един пловдивски бизнесмен бе арестуван за подготвяна екзекуция. 55-годишният Николай Георгиев, собственик на фирма за шивашко облекло, е обвинен в подготовка на две убийства. Според информация на TrafficNews.bg прокуратурата разследва Георгиев заради готвено покушение на известен пловдивски бизнесмен, а също така и на собствения му брат.  Човекът , приел поръчката е небезизвестният Веселин Загорски- Веско Тъпото. 34-годишният наемник бе задържан преди месец по обвинение , че е  работил по поръчка на другият арестуван бизнесмен Атанас Червенков- Райфъла. Той се разследва за опит за убийство на собственика на медицински център „Хипоталамус” Аргир Гяуров и няколко палежа на автомобили.

Според източници на TrafficNews.bg Николай Георгиев е бил под наблюдение от няколко месеца. Инструкциите дадени на Загорски били набелязаната мишена да бъде ликвидирана  на място, а по какъв начин да стане това – дали с нож, пистолет или взрив- било избор на самият изпълнител.  Другата мишена на бизнесмена бил собствения му брат Георги.   Георгиев старши твърди, че брат му със измама е откраднал фирмите му и е разпродал имущество за над един милион евро.

В края на миналата година Районният съд постанови 3- годишна условна присъда с петгодишен изпитателен срок за Георги . За прецедента TrafficNews.bg писа през декември.   Тогава в интервю за сайта Николай Георгиев заяви, че брат му е бушон в колосална схема за измами. 

Николай Георгиев бе задържан в четвъртък, а в дома и офиса му са извършени обиски. Иззети са документи и телефоните му. След това мярката му за неотклонение бе удължена на 72 часа от прокуратурата. Вчера Районният съд му наложи постоянна мярка за неотклонение.  Според близки на Георгиев, той е натопен , за да бъде покрита схема за измами. Мярката може да бъде обжалвана пред Окръжен съд след седмица.   

 Предистория

Преди три години Николай Георгиев прехвърля на името на брат си три от търговските си дружества, за да избегне евентуален запор. Георги Иванов става собственик на капитала на „Склад”ЕООД, „Топфактор” и „Форест Вилидж”. След като облаците над главата на предприемача се разсейват, Иванов си връща дружествата с нотариално заверени документи. Той обаче не вписва веднага промените в Търговския регистър. Решава да го направи след година и получава отказ. Оказва се, че с Договор за прехвърляне на дружествен дял на 20 март 2012 година  брат му Георги Георгиев е продал всички дялове дружество „Склад” ЕООД на дружество „Стефан  Куманов – 2001”. В главата на бизнесмена светва червената лампа и той решава да провери какво се е случило с имотите, които са в активите на фирмата. Лошото му предчувствие се оправдава – оказва се, че всички имоти са продадени. А те изобщо не са малко. Георгиев притежава имот със склад на Кукленско шосе, къща в Брестник, парцел на ул. „Петър Стоев” , апартамент на бул. „Руски” и друг на „Източен”.  Всички те са продадени за сумата от 527 000 лева.  Плащане обаче не е извършено- от нотариалният акт става ясно, че е уговорено то да стане в 7 дневен срок след изповядване на сделката. „Започнах да търся брат си, звънях по приятели и познати, но така и не успях да го открия” спомня си Николай. След това Георги е обявен за национално издирване. Полицията го открива след няколко дни- човекът си е в Пловдив и обяснява, че ще се разбере с брат си. От тогава обаче двамата не са си проговаряли. Николай  няма високо мнение за умствения потенциал на Георги и смята, че е бил въвлечен в измамна схема. „Не му е за първи път да ме обира. През 1996 година отново работеше за мен и тогава го хванах да краде. Продаваше тайно материали и готова продукция. Изгоних го и повече не му проговорих. След като починаха родителите ми обаче отново го взех при мен. Назначих го на работа, настаних го да живее в къщата в Брестник”, разказва предприемачът.

Версията на Георгиев

Бизнесменът  започва собствено разследване. „Скоро разбрах, че съм жертва на добре замислена измамна схема, в която участват доста хора. Не бях на себе си. Целият ми труд, всичко което бях спечелил след 20 години къртовски труд, бе разпродадено за жълти стотинки. Вдигнах кръвно и влязох в болница. Там получих белодробна емболия. Едва оцелях. Само това, че бях в болница и лекарите реагираха много бързо, ме спаси”,  разказа тогава Георгиев пред TrafficNews.bg.

Той установява, че фирмата – купувач „Феърнес” е регистрирана на 20 февруари 2012 година - само две седмици преди сделката. Собственик на капитала е друго юридическо лице – „Прогенезис” АД. На 4 май имотите са продадени на 70-годишната Рада Станчева за сумата от 546 000 лева. В нотариалният акт е отразено, че парите ще бъдат заплатени в 2 –годишен срок, без обаче да е посочена банкова сметка по която да бъдат преведени. Още същият ден  баба Рада  подарява всички имоти на внучката си Рада Петрова Станчева-Кузева (28). Двете жени са от семейството на бизнесмена Петър Станчев - младата му е дъщеря, а възрастната й е баба.  

„Във всички сделки  е заобиколена законовата забрана за разплащане в брой и са уговорени клаузи за разсрочване на изплащането на продажната цена. Във всяка от тези сделки фигурират лица с близки родствени връзки Връзката между всички тези лица е лицето Викторио Мърцев, който беше длъжник на „Склад” по изпълнително дело. След като фирмата бе открадната, новият управител на дружеството Стефан Куманов оттегли всички претенции спрямо Викторио Мърцев” разказва  за TrafficNews.bg Николай Георгиев.

През 2012 година бизнесменът сезира Прокуратурата и ДАНС за пране на пари.  От прокуратурата обаче определят проблемът му като „частен” и го изпращат в съда. Там той пуска тъжба срещу брат си и завежда наказателно дело от частен характер.  На първа инстанция печели , а присъдата вече е обжалвана от адвоката на брат му. 

Ответна реакция

Петър Станчев  е категоричен, че сделката е абсолютно законна.” Преди две години  адвокатът ми се обадил на зет ми и му казал, че някакъв човек заминава за Германия и продава цялата си собственост.  Цената бе сравнително изгодна, тъй като той искал веднага да получи парите.  Вече бях продал хотел „Севън Хилс” и парите бяха при зет ми” разказа бизнесменът пред TrafficNews.bg през декември.

„Пазарната оценка на имотите беше около 650 000 лева. Лично се срещнах с Георги. След това направихме пълна проверка в Търговския и в Имотния регистри за тежести на имотите. Всичко беше наред. Дори по наше настояване Георги си извади документ от психо диспансера, че е психично здрав, защото преди време имаше случай, когато собственик развали сделките, тъй като имал психични отклонения. Сумата бе преведена в Тексимбанк  и имаме документи за превода, който е приложен по делата”, разказва Станчев. Седмица по-късно той разбрал, че има внесени искови молби. Започнали граждански дела за собствеността на  имотите.

„Спечелихме делата на всички инстанции. Проблемът на Николай Георгиев е, че той твърди че е имал скрит договор за продажба на дяловете на фирмите. Това обаче е правен абсурд. В крайна сметка Търговският регистър е за това - там е мястото, където се отбелязва собствеността на всяка фирма. Самият Георги ми каза, че не е подписвал договор за продажба на дялове. А той е коректен и точен човек”  коментира Станчев.  Според него сделките не могат да бъдат атакувани. „Ако знаех, че с имотите има някакъв проблем, никога не бих тръгнал да ги купувам. Да не съм луд.  Всички тези дела ми струват много нерви и пари”, казва бизнесменът.  

Очаквайте продължение!

 TrafficNews.bg