Ако някой някога се е чудил защо първият аромат на дъжд ни кара моментално да се почувстваме изморени или защо е практически невъзможно да се отлепим от чаршафите в дъждовна сутрин, се оказва, че не сме просто мързеливи, има научна причина дъждът да ни прави сънливи.

Съществуват редица фактори, които ни карат да се чувстваме сънливи, когато вали, но повечето са свързани с ефекта на времето върху функционирането на тялото ни.

Как времето може да повлияе на съня ни

UVA и UVB лъчите, налични в слънчевата светлина, стимулират освобождаването на серотонин, докато епифизната жлеза намалява производството на мелатонин. Серотонинът, често наричан "хормон на щастието", е отговорен за бдителността и повишеното настроение, докато мелатонинът се използва от тялото, за да регулира нашия цикъл сън-събуждане, като произвежда повече, за да предизвика сън и по-малко, за да останем будни.

Дъждовното време обаче често идва в съчетание с тъмни, тежки дъждовни облаци, които намаляват количеството излагане на слънце, което получаваме. Това функционира по същия начин като падането на нощта, причинявайки намаляване на производството на серотонин и увеличаване на мелатонина.

Снимка 654297

"Способността ни да заспим или да се събудим се подобрява от околната среда. Ако сме свикнали да заспиваме в пълен мрак, може да е трудно да го направим, ако в стаята има светлина. Обратно, ако сме свикнали да се събуждаме, когато е ясно, може да е трудно да го направим, ако е тъмно, независимо дали това се дължи на промени в сезона или времето", казва д-р Дариус Логмани, специалист по съня в Advocate Christ Medical Center пред IFL Science.

Освен това, повишената влажност по време на дъждовно време може да означава, че тялото ни трябва да работи повече, за да поддържа стабилна вътрешна температура чрез хомеостаза. И цялата тази работа често се оказва уморителна.

Наред с повишената влажност, барометричното налягане се влияе и от бурни условия. Бурите обикновено са придружени от по-ниско налягане, което намалява нивата на кислород във въздуха. Макар и незначителна, сънливостта може да е признак на недостиг на кислород.

Снимка 654295

И накрая, дори и звукът на дъжд може да ни кара да се чувстваме сънливи. Дъждът е вид розов шум, който е подобен на белия шум. Слушането и на двете може да бъде ефективен начин за подобряване на съня чрез създаване на постоянен фонов шум, който блокира всякакви разсейващи звуци. За разлика от белия шум, розовият се характеризира като по-нисък и по-успокояващ. Звукът от шумолене на листа, вятърът и дори този от собствения ни сърдечен ритъм се категоризират като розов шум.

 

Източник: Lifestyle.bg