За да подобрим имунната си защита, необходимо е да имаме защита срещу вирусите, да придобием клетъчен и хормонален имунитет. Това каза професор Донка Байкова пред БНТ. Тя посочи, че през зимата не е необходимо да хапваме по-тежки и мазни храни, а да наблегнем на белтъците.
„Това са нискомаслените кисели млека, рибата, яйцата и постното месо, но в умерени количества", съветва диетоложката. Тя посочи и бобовите храни като задължителни за менюто ни в този сезон.
Според Байкова, важно е да се приемат антиоксидантни витамини, които се съдържат най-много в тиквата, авокадото, ядките. „За да преборите грипа, трябва да забравите за сладкото и алкохола в по-големи количества, наблегнете на чесън, лютиви чушки и хляб", съветва тя.
Диетоложката препоръчва и топла пилешка супа, която съдържа специфични съставки като цистеин и други аминокиселини. Разходките на открито също подобрява тонуса ни през студените дни. Според нея, тоталното гладуване не се препоръчва през зимата.
TNS.bg
Още от категорията
Виж всички
Защо се будим малко преди алармата?
Как редовният секс може да ни пази по-здрави
Акценти
Виж всички
Възстановяват от утре движението по „Брезовско шосе"
Напусна ни поетът Иван Ройдов
МТС придобива активи на територията на летище Пловдив