Йога е древна практика, която съчетава физически упражнения, дишане и медитация за подобряване на общото здравословно състояние и благополучие. За начинаещите подходящото въведение в йога започва с основни пози (асани), които са лесни за изпълнение и същевременно ефективни за укрепване на тялото и успокояване на ума.

Ето няколко основни йога пози, които са идеални за начинаещи: 

1. Планинска поза (Тадасана)

Планинската поза е основата за всички стоящи йога пози. Тя помага за подобряване на стойката и съзнанието за тялото. За да изпълните тази поза, застанете изправени с крака, разположени на ширината на бедрата. Разпределете тежестта равномерно на двата крака, стегнете бедрата и леко повдигнете гръдния кош. Ръцете трябва да бъдат отпуснати покрай тялото, с дланите насочени напред. Дишайте дълбоко и се концентрирайте върху изправената си стойка.

2. Поза на детето (Баласана)

Поза на детето е възстановителна поза, която помага за отпускане на гърба, раменете и шията. За да я изпълните, коленичете на пода, като държите големите пръсти на краката заедно и раздалечавате коленете. Спуснете седалището към петите и протегнете ръцете напред, докато челото докосне пода. Дишайте дълбоко и се отпуснете в тази поза за няколко вдишвания. 

3. Куче, гледащо надолу (Адхо Мукха Шванасана)

Тази поза е отлична за разтягане на гръбнака, раменете, бедрата и прасците. Започнете на четири крака, като поставите ръцете малко пред раменете и коленете под бедрата. Повдигнете бедрата нагоре и назад, като изправите краката и образувате обърната V-образна форма с тялото. Дръжте главата отпусната между ръцете и се стремете да натискате петите към пода.

4. Поза войн I (Вирабадрасана I)

Поза войн I укрепва краката, гърба и ръцете, като същевременно подобрява баланса и концентрацията. За да изпълните тази поза, започнете от планинската поза, направете голяма крачка назад с левия крак и сгънете предното коляно под прав ъгъл. Завъртете левия крак леко навън и вдигнете ръцете над главата, като дланите са насочени една към друга, пише puls.bg. Повторете позата с другия крак.

5. Поза дърво (Врикшасана)

Поза дърво помага за подобряване на баланса и укрепване на краката. Започнете от планинската поза и прехвърлете тежестта върху левия крак. Повдигнете десния крак и поставете ходилото на вътрешната страна на левия бедро, като избягвате колянната става. Дръжте ръцете пред гърдите в молитвена позиция или ги вдигнете над главата. Повторете с другия крак.

6. Поза котка-крава (Марджариасана-Битиласана)

Тази поза е отлична за разтягане и масаж на гръбнака. Започнете на четири крака, като ръцете са под раменете, а коленете под бедрата. Вдишайте, докато извивате гръбнака надолу и вдигате главата и таза нагоре (поза крава). Издишайте, докато извивате гръбнака нагоре и притискате брадичката към гърдите (поза котка). Повторете движението няколко пъти, като синхронизирате с дишането.

7. Поза мост (Сету Бандхасана)

Поза мост е подходяща за укрепване на гърба, бедрата и седалището. Легнете по гръб със свити колене и ходила, разположени на ширината на бедрата. Повдигнете таза нагоре, докато държите ръцете и раменете на пода. Задръжте за няколко вдишвания, след което бавно спуснете таза обратно на пода.

Йога предлага множество ползи за начинаещите, включително подобряване на гъвкавостта, силата и менталното спокойствие. Тези основни пози са лесни за изпълнение и могат да бъдат адаптирани според индивидуалните нужди и способности.