
Филип Захариев е главен готвач в местен ресторант в най-северния град на Земята с население над 1000 души – Лонгийър в Норвегия.
До града, който се намира на остров Шпицберген, се стига със самолет или кораб, корабите обаче пътуват след месец май, тъй като обикновено преди това водата е замръзнала, разказва btv. В Лонгийър снегомобилите са повече от хората, разказва Филип, който е там от октомври. „Още не съм виждал бяла мечка. Лятото обаче ще видя доста”, допълва той.
В Лонгийър има 2300 души от 42 нации, много е интернационално, пояснява Филип. Българинът е попаднал там, след като е бил препоръчан от шефа си в предишния ресторант, в който е работил в Осло.
Данъците в Лонгийър са по-ниски от континентална Норвегия, цените обаче са високи. „Доста е скъпо, една бира в заведение е около 15 евро. Заплатите са 3500-4000 евро на месец”, уточнява Филип.
В Норвегия се яде много риба, докато тук предпочитат месо, споделя още българинът, който разказва, че снабдяването с продукти за ресторанта не е лесна задача.
„Продуктите са голям проблем, има само един местен магазин. В него има всичко за ежедневието, но за ресторанта е по-различно. Поръчваме храна за месец-два напред. Доста е скъпо, за да стигне тя дотук. Имаме огромни хладилници и фризери, където съхраняваме храната”, посочва Филип.
TNS.bg
Още от категорията

Кога преминаваме към лятно часово време?

Вижте как да изчислите числото на поколението

Кои са храните, които ни карат да гладуваме повече?
Акценти

Назначиха нов главен инженер на община Пловдив




Дежавю: Гуми отново горят в Кършияка



