Филип Захариев е главен готвач в местен ресторант в най-северния град на Земята с население над 1000 души – Лонгийър в Норвегия.

До града, който се намира на остров Шпицберген, се стига със самолет или кораб, корабите обаче пътуват след месец май, тъй като обикновено преди това водата е замръзнала, разказва btv. В Лонгийър снегомобилите са повече от хората, разказва Филип, който е там от октомври. „Още не съм виждал бяла мечка. Лятото обаче ще видя доста”, допълва той.

В Лонгийър има 2300 души от 42 нации, много е интернационално, пояснява Филип. Българинът е попаднал там, след като е бил препоръчан от шефа си в предишния ресторант, в който е работил в Осло.

Данъците в Лонгийър са по-ниски от континентална Норвегия, цените обаче са високи. „Доста е скъпо, една бира в заведение е около 15 евро. Заплатите са 3500-4000 евро на месец”, уточнява Филип.

В Норвегия се яде много риба, докато тук предпочитат месо, споделя още българинът, който разказва, че снабдяването с продукти за ресторанта не е лесна задача.

„Продуктите са голям проблем, има само един местен магазин. В него има всичко за ежедневието, но за ресторанта е по-различно. Поръчваме храна за месец-два напред. Доста е скъпо, за да стигне тя дотук. Имаме огромни хладилници и фризери, където съхраняваме храната”, посочва Филип.

Още новини ТУК

TNS.bg