Много хора ги намират за полезен снакс между храненията, защото все пак са плодове и не би трябвало да вредят на организма. Това е истина, ако процесът им по консервиране и изсушаване е бил напълно натурален.
Захарите
Сушеният плод съдържа до 70-80% повече захар от натуралния. Това е така, защото в процеса на обработка и карамелизиране, се използва такава, която се попива и консервира плода.
Пестицидите
В магазините и в масовото производство обаче, сушенето на плодовете се случва изкуствено с помощта на инфрачервено лъчение. Те се третират с пестициди и консерванти Така полезните им свойства намалят значително . За запазването на хубавия вид, цвят и мирис пък се грижат растителните мазнини, сиропи, захар и оцветители.
Това не прави сушените плодове толкова отровни и изцяло вредни. Всичко зависи от начина им на изсушаване и преди производственото им третиране. Най-добре е да не се консумират в големи количества и да се закупуват от достоверни био производители.
Още от категорията
Виж всички
Учените посочиха скритата опасност от алкохола в секса
7 идеи за топли напитки за студените зимни утрини
Акценти
Виж всички
50 срещу 4000: Когато каузата я няма, улицата остава празна
Почина големият пловдивски архитект Иван Делчев - Чудото